Съобщенията за разгорещена среднощна кавга между Борис Джонсън и притятелката му разпали в неделя дебат за това дали те ще навредят на кампанията му да стане следващия британски министър-председател и за това доколко е подходящ за този пост фаворитът в надпреварата за него, предаде Ройтерс.

Проучвания, направени за неделното издание на "Дейли мейл", показаха, че  преднината на Джонсън пред съперника му, външния министър Джереми Хънт се е изпарила сред всички избиратели и е намаляла сред консерваторите.

Джонсън отказа да отговоря на въпроси аз инцидента на събитие в Бирмингам в събота, като каза, че публиката предпочела да чуе плановете му за Великобритания, три години след като тя гласува да напусне Европейския съюз.

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс, който подкрепя Хънт, се съгласи, че публикациите не бива да отклоняват вниманието от политическия дебат в състезанието за премиерския пост, чийто изход ще решат с гласуване 160 000 членове на Консервативната партия идния месец.

“Мисля, че винаги е по-лесно просто да дадеш обяснение”, каза той пред Би Би Си.“Ключовото е какво мислиш по проблемите; това, което не бива да допускаме е отклоняване от обясненията по по-широките политики,  къде отиваме и кога”, каза Фокс.

Очевиднен фаворит, Джонсън се опита да остане извън светлината на прожекторите и опонентите му го обвиниха, че бяга от публичност, за да избегне гафове, които характеризират кариерата му досега.

 

Шумна свада

 

Сондаж в "Мейл он сънди" показа, че че Джонсън е смятан за най-добрия министър-председател от 36% от всички избиратели четвъртък, докато Джереми Хънт е бил подкрепен от 28%.

Но още в събота Джонсън беше изгубил преднината си с 29% за него и 32% за Хънт.

Сред консервативните гласоподаватели Джонсън падна от 55% на 45%, докато Хънт се качи от 28% на 34%, показа проучването, направено от "Сървейшън" (Survation).

Полиция беше извикана на адрес в Лондон, където Джонсън живее с приятелката си Кери Симъндс, в ранните часове в петък, след като съседи чули шумна кавга. 55-годишният Джонсън е в процес на развод с втората си съпруга.

Полицията каза в съобщение, че служителите й са разговаряли с всички живеещи на адреса и че всички те били добре.

Привърженици на Джонсън заявиха, че изпращането на запис от свадата от съсед на Джонсън до клонящия към лейбъристката опозиция всекидневник "Гардиън" е било политически мотивирано.

Съседът Том Пен (29 г.) каза в изявление, че се е обадил на полицията, защото се страхувал, че участниците в скандала не са добре.

“След като стана ясно, че никой не е бил наранен, се свързах с "Гардиън", тъй като помислих, че това е нещо от важен обществен интерес", каза той. “Смятам, че е разумно този, който вероятно ще стане нашия следващ министър-председател, да бъде държан отговорен за всички свои думи, действия и поведения".

Пен каза, че е гласувал за оставане в Европейския съюз преди три години, но само дотук стигало участието му в политиката.

Джонсън, който беше водещ в кампанията за Брекзит преди референдума от 2016 г., в събота потвърди желанието си Обединеното кралство да напусне ЕС през октомври със или без сделка.

Хънт, който в референдума подкрепи лагера за оставане в ЕС, каза, че би извел страната от ЕС без сделка на 31 октомври, ако ЕС не покаже, че е готов да предоговори сегашното споразумение за Брекзит.