Министерски съвет на практика призна, че програмата за гарантирани безлихвени кредити до 4500 лв. за гражданите, за които бяха отделени 200 милиона лева, не работи. Именно за това на днешното заседание беше взето решение за промяна на условията за кандидатстване с цел да се отвори ножицата за по-голям брой хора. 

До момента от програмата са се възползвали едва малко над 8 000 души, а раздадени суми са далеч от тавана на финансирането. Схемата работи като държавната Българска банка за развитие гарантира кредитите, които пък се раздават от търговските банки. Последните данни обаче показват, че банките отказват над 30% от заявленията, именно заради завишените изисквания. 

Така - след днешните промени - има три основни разлики. Първо - за кредит ще могат да кандидатстват лица, които са страна по трудово взаимоотношение в последите шест месеца от деня на кандидатстването. Това се отнася само за тези, които реално са на трудов договор. 

Второ - самоосигуряващите ще трябва да декларират спад на доходите си от 20%, както и досега, но с важна промяна. Преди днешната промяна сравнението беше само с първото тримесечие на миналата година. Сега се дава възможност сравнението да сеправи с всички тримесечия на миналата година. Причината е, че в някои сектори по принцип през първото тримесечие няма много работа и хората не могат да докажат, че са засегнати от кризата, въпреки че тя продължава и след периода януари - март. 

На трето място - дава се възможност достъп до програмата да имат и лица, които не са си платили, но са декларирали осигурителните си вноски за последните шест месеца. Досега условията предполагаха да е платено абсолютно всичко към държавата.