Публикуването от прокуратурата на материали, които би трябвало да представляват следствена тайна - и то селективното им публикуване, е интригантство, граничещо с погазването на законите и обслужващо политически интереси. Няма друга държава в света, в която главният прокурор "непрекъснато да публикува записи от специални разузнавателни средства срещу държавния глава".

"Не е ли само наш Ваньо този герой в целия свят и с това ли ще му запомним мандата на този колега? Така ли са го учили в Школата в "Симеоново" този човек?"

Така бившият председател на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков коментира в интервю за Българското национално радио канонадата от изнасяни от държавното обвинение части от разговори с участието на Румен Радев и чатове между него и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, както и между Бобоков и секретаря по правните въпроси на държавния глава Пламен Узунов. Без двусмислие, под "наш Ваньо" Рашков визира главния прокурор Иван Гешев, а закачката с "Школата в "Симеоново" - явно е популярното натъртване за юридическото образование на Гешев, което не е от СУ.

Разговорът с юриста бе в контекста на одобрения безмълвно от депутатите през миналата седмица доклад за дейността на Бюрото за миналата година. И Рашков използва възможността отново да заяви (както го правеше от парламентарната трибуна при гледането на докладите, докато председателстваше органа), че у нас голяма част от събраните чрез СРС данни, които не влизат в съда, не се унищожават, както е по закон, а се използват за други цели.

Когато се прилагат специални разузнавателни средства, обективно се събира и информация, която е ненужна, тя няма доказателствена стойност и по закон следва да се унищожава. Огромен проблем в нашата страна е, че въпреки законовото указание тя се съхранява и се използва в определени моменти, включително за политически цели - посочи Рашков.

"Не познавам хипотезата с чатовете около президента, Бобокови и т.н., но ми прави много силно впечатление, че са запазени данни от разговори или обмена на електронна комуникация между двама души, която не виждам в момента да има наказателно-правно значение, но въпреки това тя е съхранена.

За мен е граничещо с нарушение на закона. За да може да се използва чисто политически и забележете от кой – от прокуратурата. На каквото поведение по нашата  Конституция тя няма право. Впечатлява силно фактът, че се публикува само част от тази комуникация. За мен това е възмутително", допълни той.

По думите му "прокуратурата е потъпкала принципа на следствената тайна, и то безпрецедентно". "Нямаме такъв период в новата демократична история на България, в който да е правено подобно нещо", заяви Рашков и допълни, пак по адрес на Гешев:

"Няма нито един главен прокурор досега, който да си е позволявал така свободно да изнася информация, събрана чрез СРС. Това е единственият главен прокурор. И аз не знам той какво цели – да злепостави цялата държава пред света. Това иска да направи този човек. В името на благодетеля, който го е избрал."

Според него "не може подобно интригантство от един държавен орган, който претендира да е с висок авторитет".

"Това е възмутително поведение - поведение, което е изцяло политическо. То обслужва само политически цели на политическата власт в лицето на министър-председателя", посочи още бившият шеф на звеното за контрол над СРС-тата.

Според него "прокуратурата не пуска току-така" чат комуникациите.

"Битката се води между министър-председателя и президента. Прокуратурата изпълнява ролята на политическо средство", смята Бойко Рашков.  

На въпрос дали не става дума за лично отношение на Гешев срещу Радев в контекста на това, че държавният глава отказа да подпише указа за назначаването на Гешев за главен прокурор и инициира конституционна дискусия за мястото на държавното обвинение, Рашков посочи, че, ако е така, то това "би характеризирало Гешев като странна личност, дребнава...".

Както е известно, Пламен Бобоков е комуникирал и с премиера Бойко Борисов. За това обаче данни изнесе самият Бобоков, не и прокуратурата. В отговор тя обаче публикува в същия ден чатове и с Радев, като репликите на държавния глава бяха скрити. Той на свой ред поиска да бъдат публикувани.

Днес пък обвинението обяви, че утре привиква Борисов като свидетел за неговите чатове с обвиняемия бизнесмен. Това може да бъде разчетено като опит на прокуратурата да покаже, че няма селективност, в каквато я обвиняват, в т.ч. срещу критиките - че не работи по сигналите на самите обвиняеми срещу властимащите (пример - Васил Божков).

"Казват "а, той е обвинеям, това е защитна теза". Принципната позиция на нашата прокуратура е, че който е обвиняем, няма право да даде обяснения, няма право да се защити.

Знаете ли, това е неуважение към правото. И това обяснява защо тези дела срещу такива хора завършват с фиаско - точно поради това неразбиране на прокуратурата", коментира още Бойко Рашков.