"Избяга толкова бързо, че даже колегите не можаха да видят кога напусна сградата на парламента."

Така депутатът от левицата Георги Свиленски обобщи в едно изречение днешното изслушване на министъра на вътрешните работи Младен Маринов в Народното събрание. По настояване на БСП Маринов бе привикан, за да даде обяснение за кадрите, запечатали полицейско насилие във втория ден от антиправителствените протести, с които се иска оставката и на главния прокурор Иван Гешев. За полицейско насилие говореха не само любителските записи на влачените под колоните на Министерския съвет и бити, след като са им били поставени белезници, протестиращи, но и разкази на очевидци в социалните мрежи. Младен Маринов наистина дойде. Но говори за всичко друго, само не и за това. 

МВР министърът само спомена, че течала проверка, след което се разпростря върху снощната криминална сводка от протеста. Както е известно, след 22:30 ч. напрежението в триъгълника на властта ескалира, като преди това по фасадата на правителствената сграда бяха мятани бомбички и фойерверки. Двама полицаи пострадаха, арестувани бяха шестима души - единият пряк участник в опитите да се разбие вратата на бившия Партиен дом. Още 7 са задържаните - "присъствали и извършили съответните неправомерни действия" - допълни днес информацията Маринов.

След което препрати към публикуваните вчера от прокуратурата записи, събрани със СРС, в които обвиняемият и укриващ се в Дубай бизнесмен Васил Божков говори, че плаща за ескалация на напрежението, както и за опити да създаде "щаб на протеста". 

"Сигналите са тревожни, вече се потвъждава това, че се има организация за ескалация", заяви Маринов.

И допълни, че това било факт - заради "две самоделни устройства някои може да доведат и до смърт - зависи в коя част на човешкото тяло попадат". И вчера Антон Златанов от СДВР обяви, че е ставало дума за "бомби", не за "пиратки и бомбички", хвърлени на стълбите на Партийния дом.

"Полицаите са там да оказват помощ на тези, които искат да протестират", каза още МВР министърът. 

А след сводката от снощи Младенов заяви:

"Искам да се отразява обективно ситуацията и да не се правят внушения, че полицията бие - когато полицаят е застрашен, законът му позволява да използва физическа сила и помощни средства. Всеки полицай преценява."

С това изслушването на тема "полицейско насилие" бе счетено за приключено. "Може би нещо не сме се разбрали сутринта - повикахме го да коментира полицейското насилие от 10-и", обърна се депутатът Кристиан Вигенин към председателката на парламента Цвета Караянчева и заяви:

"Как пък нямаше съвест да се извини. Да каже, че повече няма да се случват нещата по този начин. Има записи, има имена, има лица. Той не е тук да ни занимава с вчерашната случка, а за това, че един човек беше два дни в безсъзнание", подчерта Вигенин.

- Каза, че се води разследване - защити министъра Караянчева.

От левицата продължиха да настояват с викове: "Вие криете министъра!" и "Върнете го по възможност веднага и да докладва това, за което беше извикан!" Което, разбира се, Караянчева не направи. А Младенов отдавна бе напуснал залата.

Малко по-късно и лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира:

"Днес демонстрира самочувствие - не намери сили и думи поне да се извини на семействата и на тези младежи. Кой издаде заповед на полицаите да прилагат такава сила? Отговорността е на министъра и е най-малко за оставка", посочи в заключение.

Оставката на Маринов поискаха вече от "Демократична България", като организираха и протест с този наслов под прозорците на сградата на ул. "6 септември".

Припомняме, че самото МВР пусна кадри от петък вечерта, за да онагледи посегателства над униформените, като при тези кадри бяха използвани и записи от уличните камери в района.