Под блокада от протестиращи заседава днес общинският съвет в Бургас, като след дълга дискусия все пак взе решение - пътят към т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк "Росенец" остава общински. За това гласуваха 44 общински съветници, един беше "против" и един "въздържал се". 

Самата докладна пък бе внесена за разглеждане от ГЕРБ - пряко волята на местните парламентаристи, които през април взеха решение въпросният път да бъде деактуван и да стане собственост на дружеството, построило и стопанисващо Догансарая - "Хермес Солар".

Управляващата партия обаче внесе снощи въпросната докладна за връщане на пътя заради гражданското недоволство, както посочиха нейни представители. И сега заявяват, че с това ново решение ще пропадне проектът за изграждането на широк двулентов път с достъп до плажа и с 45 паркоместа, който беше част от мотивите за първоначалното деактуване на общинския имот в полза на близкото до Доган дружество.

Припомняме, че през април кметът на Бургас Димитър Николов предложи да се включи като извънредна точка в дневния ред промяна на Подробния устройствен план (ПУП) в парк "Росенец", с който на практика пътят се деактува от общинска собственост в частна. И по-точно - дава се под формата на замяна на "Хермес Солар", която отскоро е и концесионер на плажа до сарая.

Мотивът на кмета да иска тази спешна промяна, която не е разгледана по каналния ред в комисиите на местния парламент, са изтичащите крайни срокове за европейско финансиране за изграждане на пречиствателна станция и канализация в района, който ще включва и рибарското селище Ченгене скеля, намиращо се на повече от два километра от района. Отделно от "Лукойл" са поискали с писмо да се разреши преструктуриране на терени на компанията, които попадат в плана за управление, за да се разшири нефтената база с охранителна зона.

Сред обясненията на Николов по казуса е и неизменното - че пътят не стига до брега, а опира в частната собственост на близката до ДПС фирма, следователно не води до плажа, до който по Конституция всеки български гражданин има право на достъп.

По време на това заседание няколко общински съветници, сред които и Константин Бачийски, се противопоставят остро на решението, но с едно странно гласуване и прегласуване, при което част от местните парламентаристи вече са променили мнението си, то минава. И областният управител Вълчо Чолаков впоследствие не откликва на исканията за отмяна, всичко било законно - процедурите - спазени.  

Акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който с гумена лодка акостира на брега до сарая и бе изгонен със сила от охранителите на летовника Доган, обаче отприщи вълна от обществено недоволство, която мина през "масовото плажуване" на същия този бряг и подновените искания на бургазлии за връщане на пътя. 

Междувременно преди ден Бачийски заведе геодезист на място, като бе установено, че пътят може и наистина да стига го сарая, но пък някой го е продължил, изливайки бетон, и така той вече стига до плажа. От общината отвърнаха с актуална снимка от кадастралната карта, от която в действителност се вижда, че пътят не стига до ивицата и допълниха, че ако той е дострояван, то това е самоуправство и виновникът трябва да бъде наказан.

Какво ще се случи с проекта за пречиствателната станция, предстои да видим. Днес общински съветници от ГЕРБ обаче посочиха, че загражденията около имота остават, защото той все още се води строителна площадка. Това е още един от казусите около сарая на почетния председател - че макар да е обитаем от пет години, той все още няма акт 16, а загражденията, които при строителни площадки се поставят с мотива да не пострадат гражданите, в случая пазят усамотението на Доган. По този повод протестиращите пред общината заплашиха утре да отидат на място и насила да премахнат оградите.