Учени от БАН определиха предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание за промени в Конституцията като смехотворно. По думите на проф. Емануел Мутафов е доста неуместно да се занимават и с "хомосексуалната паника на ВМРО".

В нарочна пресконференция инициатори на подписка с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, проф. Мутафов, проф. Лъчезар Аврамов, проф. Росица Николова и гл. ас. д-р Георги Латев повториха исканията си. Миналата седмица в отворено писмо учени и специалисти от БАН призоваха за оставки. Под писмото се бяха подписали 169 учени, а днес те вече са 265.

Учените днес се зарекоха, че ще върнат и дарените на Академията 50 000 лева от депутата от ДПС Делян Пеевски по време на извънредното положение заради коронавируса. И ако не успеят да съберат средствата, учените са готови да изтеглят потребителски кредит.

По думите на проф. Аврамов такъв тип управление разгражда държавата - политически, икономически, научно и културно.

"Белите птици на протеста изплашиха плашилото, а плашилото започна да пише нов закон за летене на птиците. Това е мерзост и няма да допуснем това да се случи по абсолютно категоричен начин. Управляващите искат да направят първата копка на черната дупка. Академичният тон не може да бъде спазен и да се говори с научна терминология. За една кола, която е излязла от пътя не важи Законът за движение по пътищата, а Законът за гравитацията. Една джипка много дълго време лети надолу и тази джипка най-после трябва да катастрофира.", коментира и гл.асистент д-р Георги Латев.  

По думите му 40 дни всички хора на площада не искат нова конституция, а искат оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев“. 

"Тези хора нямат кредит на доверие да стоят в парламента, а са тръгнали да променят основния закон на страната - конституцията", добави той.

Проф. Мутафов обяви, че осъжда всякаква форма на насилие и призова сектора за масови мероприятия в СДВР да влезе в ролята си, за да предотвратява сблъсъците на барикадите. Надявам се кризата скоро да приключи и това да се случи с оставка, заяви проф. Мутафов.