Всички основни жалони на ГЕРБ, касаещи съдебната система в т. нар. нова конституция събраха или нула, или по 2 гласа в Пленума на ВСС, който днес се наложи да обсъжда в "12 без 5" мнението си по проекта.

Защо днес? За да не се изложим пред чужденците - утре е насрочена среща с представители на Венецианската комисия, които са дошли именно да чуят различни становища, включително и на Съвета.

Така на финала на деня по повод конституционните идеи на ГЕРБ:

- само 2-ма членове на ВСС подкрепиха разделянето на два бъдещи съвета - съдийски и прокурорски (Атанаска Дишева и Олга Керелска). 15 са против

- само 2-ма членове подкрепиха евентуално намаляване на мандатите на тримата големи (Атанаска Дишева и Олга Керелска). 15 са против.

- нито един член не подкрепи връщането на съдебните сгради за стопанисване на Министерството на правосъдието.

- нито един член не подкрепи премахването на споделената компетнтност - президентът да подписва указите за назначаване на тримата големи.   

 

Трябваше ли въобще становище днес или не?

Всъщност дебатите започнаха мъчително и протяжно с няколко основни въпроса:

Какво да е единното становище, което ВСС утре ще изрази на срещата с Комисията за демокрация чрез право (както е официалното название на Венецианската комисия)?

И трябва ли въобще да има единно становище, като форматът е отворен и може всеки член на съвета да иде и да се изкаже?

И трябва ли пък да има каквото и да е становище, след като самата легитимност на комисията в българското Народно събрание, която се занимава с Конституцията, е оспорена от президента пред КС? Не трябва ли по-добре да се изчака...

За капак - въпросите, които са пратени от Венецианската комисия до членове на ВСС, са пристигнали днес (някои не бяха преведени до обяд) и касаят предимно политики и политиците - вносители на проекто-конституцията.

Около тези точки се завърза спорът в Пленума на ВСС. Органът внесе като извънредна точка в дневния си ред обсъждане на евентуална единна позиция утре под забележителния № 71 в дневния ред.

За да е още по-абстрактно, представляващият Боян Магдалинчев (един глас традиционно в полза на монолитното мнозинство, б.а.) се оказа под карантина, а председателят на ВКС Лозан Панов остави заседанието, защото тябваше да се среща с... Венецианската комсия по график днес.

Практически същинските дебати по нещо толкова важно започнаха някъде след 15 ч.

Разбра се от сутринта само, че някои от членовете са получили въпросник с питания към тях на ВК на английски - непреведен... Други пък въобще не го бяха получили до началото на съвета.

А пък и във въпросника пише неща, които касаят вносителите от политическия свят - ВСС дори не е питан при съставянето й.

"На практика (от Венецианската комисия) насочват въпросите си към вносителите и търсят истинските мотиви - какво се цели и какви са мотивите да се искат тези изменения", отбеляза Даниела Марчева.

Въпреки това тя бе от застъпниците ВСС да излезе все пак с някакво общо мнение, пък който има друго - утре да ходи на срещата и да си го заявява.

Завърза се разправия дали не трябва да се изкажат по всички теми, които са залегнали във въпросника пратен от ВК, или само по темите, касаещи съдебната система.

А Боян Новански отсече:

"Ама и за повишаване на раждаемостта ли ще взимаме становище? Щото там (в писото на ВК) и за това има въпроси?!"

Георги Чолаков се притесни: "Аз мисля, че няма да ни питат за неща само по съдебната система."

А Цветинка Пашкунова - председател на Правната комисия във ВСС предложи:

"Доколкото сме се разбрали, че няма ограничения за присъствие утре на срещата с ВК, нека всички колеги, които имат желание и становище по въпросите от въпросника, да дойдат."

Пашкунова изказа и едно от най-аргументираните становища: че в Съдийската колегия на сегашния ВСС все още не се изпънява отявлената препоръка както на Венецианската комисия, така и на ЕК: да има поне паритет между съдиите, избрани от съдии и другите.

Това твърдение намери опоненти  в представители на мнозинството в съвета - че препоръката важала само за "изборните " членове на ВСС (проблемът е в двамата председатели на ВКС и ВАС, които по никой начин не може да се твърди, че се избират пряко от съдии и накланят везните в 14-членната колегия, б.а.).

Даниела Марчева пък се възпротиви - както на самата Венецианска комисия, която след промяната през 2015 г с разделянето на ВСС на две колегии заявила, че целите са постигнати, така и се обиди на сегашните вносители на Конституция - откъде накъде твърдят, че ВСС не гарантира независимостта на системата. 

Фактите:

За утре са определени 5-има членове на Съвета, които да се срещнат с Комисията - Пашкунова, Керелска, Дишева, Калина Чапкънова и Евгени Иванов. Но пък "гръбнакът" на подобни теми в самия ВСС - Правната комисия, изобщо е решила да не излиза с проекто-текст за единно становище. И една от причините е, че президентът в момента оспорва пред КС легитимността на парламентарната комисия "Деси Атанасова".

Единствено са се разбрали, че ще имат забележки по текстове на проекта за конституция.

Затова пък други 3-ма членове - Кояджиков, Марчева и Дамянов извадиха проект за поне някакво единно решение, подготвен от Дирекция "Правна" на ВСС.

Даниела Марчева бе добавена към 5-имата, които утре ще се срещат с представителите на ВК. 

След часове на разправии всичко приключи малко абстрактно, както и започна - оказа се, че единстеният оправомощен да води заседание на Пленум на ВСС - Георги Чолаков има неотложен семеен ангажимент в 17:00. И няма кой да води.

Така важите решения бяха приети "на ура" за 7-8 мин. и дебатът приключи.