Няколко страни от Г-20 въведоха санкции срещу Русия в пълно противоречие с международните закони, заявява президентът Владимир Путин в интервю за ТАСС. Руският лидер е говорил с представител на агенцията точно преди да замине за форума на организацията, който тази година е на 15 ноември в Брисбейн, Австралия.

Според него наложените наказания първо са в нарушение на принципите на Г-20, но и на международното право. Путин обяснява, че подобни санкции могат да се приемат единствено след съгласуване в Съвета за сигурност на ООН и в рамките на Световната организация. Те са извън правилата на Световната търговска организация, както и на органите по търговията и тарифите в размяната на стоки между страните в света.

Те са вредни за Русия, признава държавният глава, но са вредни и за тези, които са ги наложили. И по същество подкопават международните икономически отношения, добавя той. Президентът изрязява надежда, че все пак това ще бъде разбрано скоро и ще остане в миналото.

Аз изобщо няма да повдигам въпроса за санкциите на срещата, подчертава Путин. Безполезно е да се молим. А и тези решения се взимат на блокова основа и после на национално ниво. Считам това за грешка, дори от тяхна геополитическа гледна точка, анализира той.

Руският президент обръща внимание и на факта, че световната икономика е все повече взаимозависима.

И се получава така, че вследствие на санкциите наши търговци спират да купуват готова продукция от редица западни страни. А, например, във ФРГ по общи проекти на двете страни се осигуряват 300 000 работни места за германци. Е, добре, ние няма повече да правим поръчки. Те сигурно ще се преориентират в пазарите. Но никак не е проста тази работа, посочва Путин. Затова е важно всички проблеми, които възникват, а те са много, да ги решаваме заедно, допълва той.

Държавният глава уверява, че Москва е готова да посрещне поредните предизвикателства, свързани със световната икономическа криза. И дори по-лесно от други държави, защото Русия има големи резерви, уточнява той.

Путин изтъква, че в Австралия ще се срещне с много световни лидери и програмата вече е уговорена. Сред един от важните разговори е този с Меркел, но "ние не се водим от симпатии или антипатии, а само от интереси", пояснява президентът начина, по които са били организирани съответните преговори на "четири очи".