След случая с двама починали в Пловдив мъже, чакащи помощ, седнали на земята пред новоразкритото COVID отделение, днес от твърденията на проф. д-р Карен Джамбазов излезе, че вдовицата на единия не казва истината - поне за няколко неща.

Според изпълнителния директор на УМБАЛ "Св. Георги" първо - починалият съпруг на Мария Господинова не е стоял на земята 2 часа, както тя твърди, а 10-ина мин. През останалото време бил в линейката (по показания на шофьора), където имало кислород.

Професорът каза още, че пациентът дълго време не си е правил хемодиализите, преди фаталната развръзка в понеделник. А жената твърди обратното... 

Освен това не е вярно, че лекар е казал, че нямат кислород, защото били добре оборудвани (всъщност съпругата на починалия Господин Господинов твърди, че докато той берял душа на стълбите, докторът казал, че нямат преносими бутилки, а само големи, стационарни - горе в отделението, б.р.).

Забележително беше обяснението на шефа на УМБАЛ "Св Георги", че поради факта, че COVID отделението (обхващащо доскорошната "Токсикология", и звеното по професионални болести), е разкрито само преди 3-4 дни и затова логистиката още не била "напълно изчистена".

Проф. Джамбазов се похвали, че със заповедта му от миналата седмица по този начин са разкрили още 35-36 легла - така общият брой на леглата, подготвени срещу коронавируса, станал 141, плюс 20 интензивни. 

За зла беда в понеделник от Инфекциозна към новото отделение били превозени общо 6 пациенти - на два курса по 3. Първите били приети, а от втория курс, докато хоспитализирали първия човек, въпросните двама, които са снимани на земята на стълбите от Мария Господинова, останали да изчакат отвън (те после починали и двамата - съдейки по фактите, изнесени от вдовицата, б.р.).

Болничният шеф така и не отговори на многобройните журналистически въпроси: щом лекарите в COVID отделението са били известени, че отвън има още хора - за което е категоричен, - защо никой не е слязъл да им се притече на помощ.

"Пациентът на кислород е стоял почти през цялото време вътре в линейката, т.е. не повече от 10-ина мин. е бил на тези стълби, на които е сниман.

Практически са чакали от отделението по професионални болести да слязат, да вземат пациента и да го качат на ръце горе на третия етаж", описа ситуацията проф. д-р Джамбазов (сградата конструктивно не позволявала асансьор, б.р.).

И още:

"Това отделение работи от 3-4 дена. На практика логистиката не е напълно изчистена, мисля, че повече това няма да се получава."

А на въпрос чия е все пак вината, посочи сезираната прокуратура:

"Не мога да кажа, че има вина в този случай, докато това не се докаже от прокуратурата или от наша проверка. Това, че има забавяне при качването на пациента до съответната клиника и легло, ще бъде установено кой точно е виновен за това нещо."

Той поясни, че тези две звена, които разкрил със своя заповед, имат собствен персонал, който в момента не е бил ангажиран с друга лечебна дейност.

"Имаме данни, че всъщност персоналът е достатъчен."

След горното твърдение професорът каза, че след като са преобразували двете отделения в COVID-звено, са... напуснали 2/3 от персонала. Помолен да говори в конкретни числа, той си спомни, че преди да напуснат, са били по 5-6 души.

"Да се носи вина за смъртни случаи е доста сложно. Пациентът е бил с остра бъбречна недостатъчност. Дълго време не е провеждал хемодиализа. На практика той загива точно по време на стартирането на хемодиализата, когато прави внезапен сърдечен арест", заключи проф. Джамбазки.

Ето какво съобщиха по-късно от прокуратурата:

"Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди проверка по публикации в медиите за двама починали пациенти пред пловдивска болница

Днес, 19 ноември 2020 г., Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди проверка по повод публикации в медиите за двама починали пациенти пред стълбите на пловдивска болница.

По случая е образувана преписка, като проверката по нея е възложена на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив. Наблюдаващият прокурор е дал указания за извършване на всички необходими действия за пълно изясняване на фактическата обстановка.

Срокът за приключване на проверката е 15 дни."