Мик Шумахер подписа договор с "Хаас" и догодина ще кара във Формула 1, съобщи американският тим. Контрактът е "многогодишен", като не се пояснява точният период.

"Хаас" ще има изцяло нов пилотски състав - на 21-годишния Шумахер ще партнира руснакът Никита Мазепин.

Наследникът на 7-кратния световен шампион е лидер във Формула 2 два кръга преди края. Надпреварата завършва този уикенд в Бахрейн, а той има аванс от 14 точки пред британеца Калъм Айлот. И двамата са част от академията на "Ферари", от която Шумахер стана част през 2018 г. Годината, в която триумфира във Формула 3.

В специално обръщение Мик благодари на родителите си, като отбелязва, че ги обича безрезервно, дължи всичко на тях и иска да продължи да следва примера им. Сбъднал е мечтата си да стане част от Формула 1, чувства се щастлив.

Босът на "Хаас" Гюнтер Щайнер казва, че Шумахер грабнал шанса си благодарение на своето представяне във Формула 2. Дебютът му догодина ще е точно 30 г., откакто неговият баща влезе във Формула 1.

Междувременно Ромейн Грожан, който катастрофира жестоко в първото състезание в Бахрейн миналата неделя, бе изписан от болница. Той заяви, че се надява да пилотира в последното състезание в Абу Даби в уикенда на 12-13 декември. Така ще си вземе и сбогом с "Хаас". Леко обгорелите му ръце вече са почти въстановени.

Стана ясно и кой ще замени заразения с коронавируса Люис Хамилтън - това е 22-годишният Джордж Ръсел, който има договор с "Мерцедес". Той бе даден "под наем" на "Уилямс". Ръсел ще кара в Бахрейн, а евентуално и в Абу Даби, ако световният шампион не даде дотогава отрицателна проба.