Все по-малко стават пречките за организиране на мач в тежката категория по бокс между Антъни Джошуа и Тайсън Фюри. И двамата са британци, и двамата са световни шампиони, и към настоящия момент са най-силните в най-атрактивната дивизия на професионалния бокс.

Най-важното - спечелилият този мегамач ще е абсолютен световен първенец с всичките пет титли. Джошуа притежава четири, а Фюри - една.

По-рано тази година щабовете на двамата стигнаха до "принципен договор" за двубой, вероятно през 2021 г. А още преди срещата на Джошуа с Кубрат Пулев, във Великобритания на българина се гледаше като "пречка" пред голямото шоу. В интервюто си за "Скай спортс" минути след нокаута в деветия рунд Джошуа потвърди, че иска да се бие с Фюри, но това зависи от неговия мениджър Еди Хърн.

Циганския крал не чака дълго и се включи в играта с видео от дома си, в което нарече Джошуа "лъжец" и го прикани да приеме предизвикателството. Нямал търпение да го нокаутира.

Според "Дейли мейл" щабовете на двамата преговарят за мач с награден фонд 200 милиона паунда - по 100 за Ей Джей и Фюри, както и да завърши мачът. Той може да се проведе през месец май с евентуален реванш в края на годината. Кандидати са Дубай, Катар и Саудитска Арабия. Там са парите, а и по-лесно ще бъде допусната публика.

"Всички сме съгласни за такъв бой, коментира Хърн пред "Дейли мейл". - Можем да се разберем за няколко дни. Трябва да се споразумеем  единствено къде да е мачът и няколко телевизионни казуса. Това е. За парите сме се договорили - 50 на 50 за първия мач и 60 на 40 в полза на победителя във втория. Няма причина да не подпишем първо, а след това да се заемем с останалите въпроси. Трябва да уведомим федерациите, че имаме контракт, да видим коя ще е датата, страната... Според мен реалистично е да се говори за мач в края на май."

Импресариото е на мнение, че награден фонд от 200 милиона е невъзможно да бъде постигнат, ако мястото на сблъсъка е във Великобритания. Може да стане само при условие, че се допусне публика на стадион и то при пълен капацитет. Той разчита на постъпления от pay-per-view, които може да са от поне от 2,2 милиона души.

"Телевизионните казуси" се отнасят до това, че Джошуа има договори със "Скай спортс" и стрийминг платформата DAZN, а Фюри - с ВТ и ESPN. Това не е малка пречка.

Има още два. С победата над Пулев, Ей Джей направи защита на титлата на IBF. Друга федерация - WBO, също настоява за такава. Нейният претендент е украинецът Олександър Усик. Важно уточнение - негов мениджър е Хърн, който се надява, че лесно може да убеди боксьора да изчака още малко. Така и WBO по-лесно ще се съгласи на компромис.

Тайсън Фюри пък, притежател на пояса на WBC, трябваше този месец да се бие за трети път с Дионте Уайлдър. Но се оттегли от договора, тъй като американецът все увърташе за датата и мястото. В последните седмици се затовори, че двамата са подновили преговорите и може да ударят ръкавиците си през февруари 2021 г. в Лас Вегас.

Въпросът тук е дали Циганския крал може да заобикли Уайлдър, когото нокаутира през февруари тази година, а преди това двамата завършиха наравно.

Сериозни предизвикателства, но за 200 милиона все ще се намерят решения.