Един от най-зловещите убийци в новата история - японецът Такахиро Шираиши, бе осъден на смърт, предаде Би Би Си.

Шириаши е известен като Twitter убиеца, тъй като примамвал жертвите си в социалната мрежа.

Той бе арестуван през 2017 г., след като в в апартамента му бяха открити части от тела. 30-годишният мъж издирвал жени, които са споделили намерение да се самоубият, подмамвал ги, като им казвал, че може да им помогне да умрат.

"Къщата на ужасите"

Шираиши бе арестуван през октомври 2017 г., след като полицията откри в дома му в Зама, близо до столицата Токио, части от девет тела.

Властите стигнали до него при разследване по сигнал за изчезнала 23-годишна жена малко по-рано същия месец. Разледващите установили, че младият мъж е контактувал с нея малко след като тя написала онлайн, че иска да се самоубие. Впоследствие е потвърдено, че момичето е една от жертвите.

Открити в хладилник пред апартамента на 27-годишния тогава Шираиши са били две отрязани глави. А вътре в жилището - части от телата на седем други души, също съхранявани в хладилни кутии. Те са били от осем жени и един мъж - в различна степен на разложение.

Още тогава Шириаши признал за убийствата:

"Убих ги и поработих малко върху телата им в опит да скрия доказателствата", заявил той.

Съседи на мъжа заявили пред полицията, че от апартамента започнали да се носят лоши миризми с настаняването на Шириаши там през август същата година.

Жилището бе кръстено "Къщата на ужасите".

По-късно полицията успяла да установи, че Шириаши се свързвал с жертвите си в социална медия Twitter. Всички те споделили там, че имат сюицидни намерения. Примамвал ги в апартамента си с обещанието, че може да им помогне да отнемат живота си, а понякога и със заявката, че после ще се самоубие.

Сред жертвите има и три гимназистки, най-младата от които на 15 години, четири жени около 20-те и мъж на 20 г. Мъжът е бил убит, защото се конфронтирал с Шириаши по повод на това къде се намира приятелката му.

Процесът

На 1 октомври тази година пред съда Шириаши призна за всички убийства. С което влезе в открито противоречие с адвокатите си, пледиращи, че жертвите са дали своето съгласие да бъдат умъртвени. 

Според обвинението мъжът си е направил акаунт в Twitter през март 2017 г. именно с цел "да се свързва с жени, показали сюицидни намерения, в които той виждал лесни мишени".

В профила му в социалната мрежа се съдържало следното изречение:

"Искам да помогна на хора, които наистина страдат. Моля, пишете ми лично съобщение по всяко време."

Според защитата обаче обвинението трябвало да се преквалифицира като "убийство със съгласие", което предвижда наказание лишаване от свобода между шест месеца и седем години.

Пред местна медия обаче Шириаши заявил, че е убил всичките си жертви без тяхното съгласие.

"Имаше синини на тила на жертвите. Това означава, че не е имало никакво съгласие и ги ударих, за да не се съпротивляват", заявил подсъдимият.

Стопкадър

Ужасяващият случай постави въпроса със сайтовете и социалните мрежи, в които уязвими хора споделят сюицидните си мисли. Властите в Токио започнаха още през 2017 г. издирването и блокирането им, бе прието и законодателство в областта. Той промени и правилата в Twitter със забрана за реклама на самоубийства и самонаранявания. По данни на Световната здравна организация Япония е една от държавите в развития свят с най-високи нива на самоубийствата.

За последно смъртна присъда бе изпълнена в Япония преди година, когато китаец беше екзекутиран за убийството на четирима души от едно семейство в югозападната част на страната през 2003 г.