25 000 долара в понеделник. 27 000 долара във вторник. В петък - 32 000 долара. През миналата седмица - фантастичните 40 000 долара. Така изглеждаше кривата на себестойността на най-голямата криптовалута в света - биткойн, през последните дни.

Лудият свят на държавните световни финанси влезе в поредната и вероятно най-голяма дългова спирала и инвеститорите опитват да хеджират собствените си опции. Оказа се, че първоначалните ентусиасти, които от години предвиждат, че биткойн ще се превърне в сигурна земя за лашкащият се кораб на финансовия свят, излязоха прави. Проблемите, такива каквито бяха преди 3 или 7 години, още са тук, но днешната картина е твърде различна, за да продължаваме да игнорираме новия свят. 

Свят, в който 3000-годишната история на златото, като защитна стена срещу инфлацията и необяснимите от икономическа гледна точка действия на правителствата, е най-малкото предизвикана. Сигурността има ново име. Дали? 

Как се стигна дотук?

Когато в началото на годината стана ясно, че коронавирусът започва да се разпространява из целия свят и рано или късно ще застраши здравните системи на отделните държави, правителствата започнаха да се подготвят за едни от най-тежките си дни. В началото на март започнаха масовите локдауни, а икономиките бяха поставени на колене. Почти всички глобални играчи на практика изключиха стопанския живот в опит да запазят живота на хората, но още тогава бе ясно, че цената на този ход е прекалено скъпа. Затова една по една, различните власти демонстрираха своята загриженост като започнаха да наливат огромни средства в затворените бизнеси и останали си у дома цели домакинства. 

Голяма част от страните предложиха и най-логичната стъпка - данъчни облекчения за своите граждани, но все пак наливането на огромни парични ресурси продължи. Така стигнахме до ситуация, в която централните банки нямаха огромен избор освен да продължат да поддържат ниски лихвени проценти, да изкупуват държавни и корпоративни облигации, да включат печатниците на пари на максимални обороти, да заемат средства. Всички тези действия бяха скрити зад благоверни термини като "количествени улеснения" и други финансови успокоителни за хората и инвеститорите. 

Стигнахме до непознати за историята ни моменти. Например първият общ дълг на европейската общност и фантастичните трилиони евро, които Европейският съюз смята да разпредели между своите членове. Централните правителства бавно и полека започнаха да заемат все по-големи делове в икономиката, интевенциите не спират и до днес. Трагедията на кризата изглежда започва да ни връща в свят, в който държавата отново ще се разпорежда с голяма част от стопанския живот, а историята ни е показала, че този къшей хляб не се пуска лесно. 

Но да се върнем на март - пазарите се сринаха, акции и други активи поевтиняха, месец по-късно фючърсите по американския суров петрол удариха невиждано дъно и се търгуваха на отрицателни стойности. В резултат на дълбоките държавни интервенции положението като че започна да се подобрява и отгогава наблюдаваме един (не)обясним феномен - пазарите тотално игнорират реалната икономика, загубата на работни места, на производствени капацитети, на сринати вериги на доставки. Основните американски индекси завършиха годината с рекордни стойност, все едно, че се намираме в икономически и фискален рай. 

Краят на тази луда година и началото на следващата обаче започнаха да носят аромат на един призрак, който много инвеститори не могат да понасят. Инфлацията. Именно тя се появява при процесът на постоянно генериране на пари и опитите на правителствата да поддържат ниски лихвени проценти (под нивото на инфлацията), за да озаптят собствените си фантастични лавини от дългове. 

Именно тук се появи и първият симптом за идващата експоненциална вълна в стойността на биткойн. Валутата се срина през март, като всички активи, но оттогава не спира да расте. През последните дни числата показват, че биткойн носи нереалните 75% доходност на месец!

Полетът: причините 

Разбира се, първата е именно инфлацията и страхът от нейното скорошно завръщане, без значение дали наистина ще се появи. Пазарите работят с надежди и страхове. Биткойн е валута, която никога не е имала за цел да отразява реалното състояние на икономиката, нито пък да бъде някакъв бенчмарк за фискалната стабилност на централните правителства. Макар да е създадена като разпращателно средство, ентуасиастите винаги са я смятали за нещо като защитно средство срещу етатистките наклони на властта. 

Именно заради това и днес почти всички анализатори сравняват биткойн със златото - метал, чията хилядолетна история винаги е свързвана с инвестиционно спасение. То е краен актив - тоест такъв, който е изчерпаем, и актив, който поради общия консенсус за ценноста си, продължава да струва много, без значение от икономическите цикли. В този контекст той е нисковолатилен и не създава проблеми. 

Златото е естетвен защитник на покупателната способност и цената му е подскочила с 40% от 2018 година насам. Само че златото има няколко проблема в новия дигитален свят. 

Например - скъпо е за съхранение, трудно се прехвърля във физическия свят, лесно се конфискува и е твърде видимо. В контекста на все по-здравата хватна на властта върху икономиката, това никак не е малко.

Ако сега обърнем поглед към биткойн, ще видим, че на теория тази валута притежава всички положителни качества на златото, но е лишена от негативите. Блокчейн веригата гарантира изчерпаемостта на продукта - има точно 21 милиона биткойна, които могат да бъдат "изкопани". Тоест според простата икономическа теория при търсене, всяка част от него само ще поскъпва.

Биткойн може да бъде "движен" с едно местене на мишката, буквално също толкова лесно, колкото да изпратите имейл. Очевидно издържа на натиск, заменяем е и най-важното - независим от каквито и да било политики на централните банки и правителствата. Не забравяйте, че целта на политиците е да бъдат преизбрани, а целта на биткойн - да осъществи един свободен и независим финансов свят. Поне по думите на своя създател - потъналият в неизвестност Сатоши Накамото (до днес никой няма точна представа кой е този човек и дали това е истинското му име). Към момента трябва да се признае, че идеята за масово разплащателно средство е пълен провал. 

Единственият проблем изглежда високата волатилност на актива, но през последните месеци тя изглежда изчерпана като негатив. На първо място изчерпаемостта на биткойн го държи на земята, но има и нещо друго.

За разлика от предния бум преди 3 години, в момента търговията се движи не от ентусиастите - малки играчи с неособено голяма ликвидност, а от институционалните такива. Гигантски инвестиционни фондове се запасяват с криптовалутата, бутайки цената й към нови върхове. 

Именно техният интерес обаче изгражда фундамента под биткойна. Един от големите страхове до момента винаги е бил, че правителствата ще опитат да ликвидират по един или друг начин валутата, именно защото не могат да я контролират. Когато обаче за няколко месеца институционалните играчи влязоха толкова рязко на този пазар, тази заплаха рязко спадна. Така и страхът от "балон" вече не е същият, защото са застрашени твърде много и по-големи играчи. Идеята за балона така или иначе издишаше, защото за 11 години графиката на движението на стойността на биткойн, показва, макар и с разлики, че се гонят върхове. 

Рисковете от свръхрегулациии също не се осъществиха и някои централни банки, като Федералния резерв, вече разрешиха трансакциите на дигитални монети през търговските банки. 

Бъдещето

Малко по-малко биткойн създава фундамент под краката си, който вече не може да бъде толкова лесно игнориран. И макар проблемите с волатилността и несигурността да останат тук още известно време, вече е ясно, че хеджирането в ръцете на инвеститорите има нов вариант, при това доста ценен. 

А във времето на нашата странна макроиномическа среда - екстремни парични политики, балониране на публичния дълг и абсолютен гняв към централните правителства, биткойн дава една нова перспектива - почти перфектна симбиоза между ползите от технологията и сигурността на златото. 

И ако всичко това все още ви изглежда съмнително - погледнете към прогнозите на гигантите. JP Morgan вече предположи, че цената за биткойн може да достигне до наистина шокиращите 146 000 долара. Отделни инвеститори говорят за връх от 400 000 долара. 

Каквото и да се случи и колкото и да "играе" кривата на валутата, тя е тук и май смята да остане. За дълго. 

Все пак - имайте предвид, че търговията е опасна игра, от която рискувате много. Повечето анализатори са просто продавачи на предположения, а пазарите са доказали, че могат да бъдат твърде сурови към невнимателните. 

Най-умната стратегия винаги е най-простата. Защото е добре да имате от един актив толкова, колкото да не ви съсипе, когато се срине и толкова, че да не ви в яд, когато удари 400 000 долара.