Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изненада - премиерът Бойко Борисов обяви днес, че платеното вече (руско) оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ „Белене“ - проект, който настоящото правителство възкреси и досега уверява, че не се отказва да го строи чрез намиране на инвеститор - ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. 

"Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството“, заяви премиерът, цитиран от правителствената пресслужба,  на среща с изпълнителния директор на действащата ни ядрена централа "Козлодуй" Наско Михов.

В съобщението се припомня, че на 7 декември 2020 г. стартира работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“, след като през февруари 2019 г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта. Експертни доклади също показвали, че икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на „Козлодуй“. По темата били привлечени и международни експерти, които правят анализ на идеята. 

Срещата се провежда в деня, в който България бе приета за член на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Борисов участва и в онлайн церемония по случая, а от съобщението става ясно, че и пред партньорите е споменал само идеята за нов блок в АЕЦ "Козлодуй", но не и проекта за строеж "Белене", процедурата за който е на етап "търсене на стратегически инвеститор", след като възможните такива бяха отсяти на по-ранен етап. Според актуалните оправдания на Министерството на енергетиката сроковете по "Белене" са се забавили заради коронакризата, която не позволява физическо запознаване с документацията от потенциалните инвеститори (сред които, разбира се, е Русия, както и Държавната китайска ядрена компания - б.р.). На церемонията за приема на България в АЯЕ Борисов казва:

„България разчита на ядрените си мощности, даде пример как се извеждат четири реактора от експлоатация, как се съхранява отработено ядрено гориво и в момента сме в усилено развитие на проекта за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

 Проектът "Белене" изобщо не присъства в думите му пред ОИСР, извадени от словото му при приемането на България в АЯЕ от пресцентъра на Министерския съвет. 

Бойко Борисов добави, че в действията си правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.

През октомври 2020 г., когато Борисов, министърката на енергетиката Теменужка Петкова и синдикални лидери изненадващо се появиха в АЕЦ "Козлодуй" и на поляна в дъжда обясниха, че това, което се вижда, е бъдещата площадка за 7-и блок на действащата централа, версията на министър-председателя бе друга. А именно, че на място ще се използва най-нова, модерна американска ядрена технология. 

 
Няколко дни по-късно Петкова сама декларира, че България не се отказва от "Белене". 
 
 
През декември се заговори на "хибриден проект" между "Белене" и "Козлодуй" - когато в атомната ни централа на посещение бе посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа. 
 
 
Днес и Борисов използва думите "хибриден проект". По думите му това, което се предлага сега е оборудването на 7-и реактор с диверсификация на ядреното гориво, нова турбина и електронно управление. 
 
"Мисля, че този хибрид, за който ни дават препоръка, АЕЦ "Козлодуй" скоро ще работи активно по тази тема", заключи премиерът.
 
 

Коментари

днес

пред някого бил казал нещо. А утре?

Няма изненада!

Това е борисов от банкя!
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Я, каква изненада?

Я, каква изненада? Посерко си е дал на химическо чистене атомните панталонки.
 's picture

Бобо

Tulupa

Кви реактори бе хора, ще се махнат тези крадци, ще дойдат специалисти и ще се види, че на площадката освен стари железа реактор няма. Само дето руснаците прибраха отново едни милиарди.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.