Нова ваксина срещу COVID-19 подаде молба за одобрение в САЩ днес - тази на "Джонсън & Джонсън".

По първоначални данни от третата фаза на тестване, тя е с най-ниска ефикасност от създадените досега ваксини - едва 66%, което на пръв поглед означава, че всеки трети, който я получи, няма да бъде защитен от новия коронавирус.

Нещата обаче не са толкова прости. Изследванията показват още, че в 85% от случаите ваксината предотвратява тежко преминаване на болестта, на практика превръщайки я в еквивалент на неприятен грип.

Любопитно е, че и базовата ефективност на ваксината показва големи разлики в различни държави. 66% е усреднена стойност, в САЩ тя е 72%, в Латинска Америка - 66%, а в Южна Африка - 57%.

Последният резултат се обяснява с факта, че в Южна Африка 95% от случаите на заразени след ваксината са с нов вариант на вируса - B.1.351, срещу който и другите ваксини може да се окажат по-малко ефективни.

Другите предимства

Подобно на ваксината на AstraZeneca, тази на Johnson & Johnson също е далеч по-издръжлива и може да се съхранява в обикновен хладилник - за разлика от решенията на Pfizer и Moderna, които се нуждаят от изключително ниски температури.

В добавка, тази ваксина е първата, която действа след една доза. Досега всички одобрени инокулации срещу COVID-19 изискват две дози, които се поставят на няколко седмици една от друга.

Това създава множество логистични и организационни проблеми - българските здравни власти, например, оправдаваха бавните темпове на ваксинации у нас с факта, че когато един човек е ваксиниран с първата доза от ваксините на Pfizer или Moderna, втората доза се пази за тях още близо месец.

Друг особен ефект от тази ваксина е, че ефективността й се покачва с времето. 49 дни след ваксинация няма случаи на заболели сериозно от COVID-19.

В изследването са участвали 44 хил. души.

Ваксината на Johnson & Johnson е векторна, като за целта се ползва аденовирус, подобно на тази на AstraZeneca. Това води и до подобна цена - тя ще се нареди сред най-евтините опции на пазара.