„Кюстендил е моят роден край. Аз съм израснал там,  всяка седмица го посещавам и държа постоянно контакт с хората от района. Чувствам се свързан.“

Така обясни тази сутрин действащият министър на вътрешните работи и бивш главен секретар и шеф на Националната полиция Христо Терзийски - как се озова водач в листите на ГЕРБ за предстоящите избори.

Пред БНТ той каза още, че след като станал министър, а и в началото на годината, имал разговори с хората от региона, както и с областното и общинското ръководство на ГЕРБ. И покрай другото:

„Проведох и няколко разговора с премиера Борисов и се взе такова решение“, призна още той.

Той смята, че може да се работи за хората в региона, защото те го заслужавали.

Христо Терзийски коментира и развитието около случая ОЛАФ.

"В преговорите беше определена една сума, изискванията бяха занижени при служебното правителство. Съотношението цена-технически параметри за автомобилите се обърна 60 процента в полза на цената. Като преди това беше обратното.

Аз съм разпитван за тази обществена поръчка. Всичко, което е съотносимо, аз съм споделил и мисля, че всичко ще бъде изяснено в хода на досъдебното производство. Поне аз като бивш директор на ГДНП няма от какво да се притеснявам , затова че сме направили неправомерни действия, добави министърът на вътрешните работи.

На въпрос по чие предложение е направена промяната в заданието на обществената поръчка той каза, че "предполага, че има документи, като това е направено в министерството и мисля, че предложението е на съветник на тогавашния служебен вътрешен министър".

Създадена е добра организация за предстоящите парламентарни избори, имаме капацитет да се справим с тази ситуация. Частичните избори вчера са генерална репетиция във връзка с противоепидемичните мерки, каза още Терзийски.

"За вчерашния ден има 7 сигнала за нарушаване на изборния процес - те са докладвани на съответните прокуратури.

Направихме обследване на склада, където са сложени машините за гласуване, няма разлика за нас - както изборните книжа, така и машините ще бъдат охранявани. Най-вероятно ще ни е необходим допълнителен ресурс, като в тези случаи включваме и служители на "Гранична полиция", допълни вътрешният министър.

52-ма служители на МВР в момента са в болница с коронавирус, допълни Терзийски.

"428 са на домашно лечение. 90 са под карантина. 9000 желаят да се ваксинират. 4833-ма служители са ваксинирани досега, на 118 е поставена втора ваксина", каза Христо Терзийски.

Министърът на вътрешните работи не пропусна да отбележи, че за последните 4 години са намалели драстично престъпленията.

"При 66 убийства, 65 са разкрити. 1500 са откраднатите автомобила за миналата година, ние сме имали толкова само за София преди 15 години.

Ликвидирани са основните групи, извършващи телефонните измами, над 80% са разкрити.

За миналата година по пътищата са загинали 463-ма души, например 1961 година са били 450. По-сериозен е контролът на пътя, констатирани са 1 милион и 700 хиляди нарушения, 115 милиона са събраните глоби, което води до по-голямо дисциплиниране на водачите", каза още вътрешният министър.