Обвинение, че "лъже брутално и безотговорно" и "очерня държавата си" получи от ГЕРБ президентът Румен Радев, след като днес цитира съвместно изявление на двама американски сенатори - настоящ и бивш председател на Комисията по външа политика на американския Сенат, че корупцията у нас вреди на двустранните отношения между страните. Радев нарече констатациите "съкрушаващи". В позицията на сенаторите се говори още за независимостта на медиите и върховенството на закона у нас.

Подразбира се още, че в управляващата партия "подозират", че появата ва въпросната декларация може да има общо и с лобизъм по линия на "различни републиканци за България"...

Това се случи на извънреден брифинг на зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев и появилия се в листите на ГЕРБ бивш външен министър Даниел Митов - свикан специално в отговор на думите на президента.

Първи на Радев започна да отговаря Митов. По думите му цитираната от президента позиция е "лична позиция" на сенаторите Боб Менендес и Джим Риш, а първият бил известен с личните си публични прояви. Според бившия външен министър "отдавна не е имало посещение на членове на Сената в България и смятаме, че е нужно такива да посетят страната, да видят как се развива, да видят постиженията. Въпросите, които повдигат, са легитимни, те са част от двустранните отношения и правителството при успех на изборите ще продължава да работи по тези теми както с новата американска администрация, така и с членовете на Конгреса и по-специално с въпросните сенатори". 

Последва включването на Георг Георгиев, който първо показа разпечатки на хартия. Първата - от "официалната страница на Сената - тук позиция на сенатори не открихме". Втората - от личен профил с социалните мрежи на сенатор Менендес: "Това е самото изявление, направено от личен профил, то не ангажира институцията, не ангажира американската държава или неин орган", заяви Георгиев.

Третата разпечатка бе на изявлението на Румен Радев от днес. Според Георгиев в него се казва, че декларацията е от името на Американския Сенат. (според официалното съобщение от прессекретариата на държавния глава, последният говори за позиция от Комитета по външна политика към Сената, на който Менендес е председател, а Риш член - б.р.)

"Какъв извод можем да направим - първият е, че президенът Радев лъже брутално и безцеремонно.

Вторият е тотална липса на институционална култура, поради самия факт, че президентът се позовава на лична позиция на сенатори, изразена в социалните мрежи.

Трето - президентът Радев се включи официално в предизборната кампания за парламентарните избори и тук е въпросът, който сме му задавали - на чия страна вдигна юмрука, удари рамо и се впусна в борбата? Дали на БСП, дали на "Отрови се...", извинете, "Изправи се.БГ", дали на политически партньори, в момента намиращи се зад граница в топлите страни, дали на някой друг опозиционер", заяви Георг Георгиев. 

Според него е "цинично за използваш една публикувана в личните профили в социалните мрежи позиция само и само да очерниш държавата си, още веднъж да се покажеш с мнение, което да опетни репутацията на страната, която си призван да представляваш".

Всъщност общото изявление на сенаторите Менендес и Риш е публикувано в официалната интернет страница на Комитета по външна политика на Сената, която е част от сайта на Сената, а двамата са управляващите въпросния комитет.  Попитан за това обстоятелство, Георг Георгиев отвърна само, че той бил видял позицията в социалните мрежи, но не и в институционалната страница.

Скрийншот от страницата на Комитета по външна политика на Сената на САЩ.

 

Съвместното изявление на сенаторите е публикувано и в интернет страницата на Посолството на САЩ .

След обвиненията към Румен Радев по темата последва и "позодрението" чия работа може да е въпросната декларация: 

"Мога да кажа, че отношенията между България и САЩ не се съдържат в една набързо написана на коляно декларация, която може да твърдим или по-скоро да зададем въпроса дали пък не лъха на лобизъм, който идва дали по линия на различни републиканци за България, наскоро върнали се от своето трансатлантическо пътешествие или пък нещо друго...", заяви Георг Георгиев.

Партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов се казва именно "Републиканци за България", а той самият, заедно със съпартийци, се завърна тези дни от Вашингтон.

Георгиев добави, че "в крайна сметка стратегическият диалог, основните приоритети, които поставихме в енергетика, икономика, върховенство на правото, в отбрана - това е същностната, ценностната диалогичност между България и САЩ. Тя се скрепи в многократните официални посещения на премиера Бойко Борисов във Вашингтон, от неговото присъствие в кабинета на двама американски президенти, от срещите му с държавните секретари на САЩ Попмео (Майк), и Кери (Джон)." И след всичко това зам.-външният министър заключи, че въпросната декларация от двамата сенатори "не заслужава нашето внимание".

Министерството на външните работи би искало да изрази своето учудване по повод личната позиция на двама сенатори от САЩ, която не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения, се казва в позиция на ведомството, разпространена до медиите.

Получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изявление не обвързва правителството на САЩ, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас, се казва още в съобщението на българското външно министерство. .

В него се подчертава, че "отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени". И се изреждат аргументи в подкрепа на това твърдение:

"Преди година САЩ и България подписаха във Вашингтон два всеобхватни документа - декларация за двустранните отношения с Белия дом и надграждащо споразумение за задълбочаване на стратегическото партньорство. След това в София беше проведен Стратегически диалог между двете правителства в областта на външната политика и политиката за сигурност, отбрана, енергетика, икономика, образование и култура. В края на 2020 г. бяха подписани меморандуми за сътрудничество в сферата на 5G технологиите, както и за използването на ядрената енергетика за граждански цели. Само преди две седмици държавният секретар Блинкен избра да се включи във видеоконференция, организирана от България, и да поздрави страната за домакинството на инициативата "Три морета".