Преустановяването на ваксинирането (с препарата на „АстраЗенека“) не е решение, базирано на науката, а по-скоро е взето под натиска на общественото мнение. Ако всеки единничен случай е повод за спиране на ваксинацията, ще се ваксинираме 10 години. 

Такова мнение изрази днес пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров по повод преустановеното миналата седмица от премиера Бойко Борисов имунизиране с Оксфордската ваксина, след като здравните власти решиха, че е съмнителна кончината на ваксинирана 57-годишна жена със сърдечни проблеми от повече от 15 години.

Това се случи, след като по-рано редица европейски държави спряха имунизирането с една определена партида, докато у нас тя се оказа вече почти поставена, а властите обясняваха, че проблеми няма. Впоследствие бе преустановено използването на препарата на „АстраЗенека“ в Европа - до произнасяне на агенцията по лекарствата, което се очаква в сряда вечерта или четвъртък. Съмненията са за причиняване на тромбози.

Според д-р Маджаров обаче, ако е имало проблем с Оксфордската ваксина, „в предварителните тестове щеше да има информация“. За колкото и кратко време да са били проведени проучванията, те все пак са били направени на 40 000 души, подчерта председателят на БЛС. 

„Няма лечебно вещество, което да няма никакви странични ефекти. Всеки пациент и лекар е длъжен да съобщава за нежелани реакции след прием на дадено лекарство. Има органи, които събират тази информация и преценяват“, посочи още той.

И подчерта, че отговорността да си поставяме ваксини не е застрашаваща здравето, защото е превенция, която ще ни спаси от по-тежки последствия. „Правят се проучвания, съобщава се, че ползите са повече от рисковете“, допълни Маджаров.

„Руска рулетка е в условията на вълна на епидемията, ако не си боледувал, сега да излизаш и да контактуваш с много хора“, смята още той.

Председателят на БЛС призова и за разработване на електронна система и за личните лекари - за да се проследява къде какво количество ваксини могат да се вземат, за да се поставят на пациентите извън е-системата за свободно записване.

Той подчерта, че спирането на плановите операции има не толкова противоепидемична цел, колкото да осигури персонал, „особено реаниматори за грижата, която трябва да се даде на COVID болните“. Посочи още, че няма недостиг на легла.