Има ли живот след смъртта и България след Борисов? Това попита в туитър германският журналист и познавач на българската политика Михаел Мартенс, публикувайки коментара си за следизборната ситуация в страната.

Статията му във „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ описва подробно какъв е резултатът след изборите и трудната политическа ситуация, в която се намира в момента България. Михаел Мартенс прави и някои изводи и прогнози.

Според него е голяма вероятността Борисов да се провали в опита си да състави правителство, тъй като никоя от избраните в парламента партии не го подкрепя. 

За първи път от 12 години има шансове за една България, която не е управлявана от Борисов, пише журналистът.

Според Мартенс, въпреки че се е оттеглил от премиерския пост и дори се отказва от депутатското си място, Борисов все още не е излязъл от играта. Почти всички големи градове са управлявани от неговата партия, а е възможно и той просто да изчака опонентите му да се разпокъсат в собствени дрязги, смята авторът.

Той стига и по-далеч в предположенията си – засега не е ясно дали Борисов ще бъде изправен пред съд заради многобройни обвинения и подозрения в корупция, но не се знае как ще се позиционира главният прокурор Иван Гешев. Той е „главната фигура в един картел от бизнес и политика, който се налага системно над правовата държава“, обобщва Мартенс и припомня протестите срещу прокурора. Тъй като една от основните цели на партията на Слави Трифонов е да направи избора на главен прокурор пряк, няма да е чудно, ако Гешев, който досега бе лоялен на Борисов, преосмисли приоритетите си, пише още в коментара.