Цветан Василев отправи днес доказателствени искания с патетично писмо, адресирано до Спецсъда, в което говори за "исторически шанс" на председателката на състава, който гледа делото му, "да защити съда от агресията и беззаконията на самозабравилата се прокуратура".

То бе адресирано лично до съдия Виржиния Петрова, а го прочете в залата адвокат Константни Симеонов.

В него бившият шеф на затворената през 2014 г. банка КТБ казва, че се възползва от правото си на участие в процеса, несъгласен е с "арогантното и противозаконно поведение на прокуратурта" и въпреки че смятал, че съдийката трябва да върне обвинението още през 2017 г., иска от нея следното:

Да се изследват балансите и активите на всички "кухи" по думата на прокуратурата фирми, които се свързват с него и "очевидно не са негови".

Клуб Z припомня, че под общото наименование "Фирмата" бившият му главен счетоводител Бисер Лазов обобщава около 85 дружества (към датата на затварянето), номинално водени на шофьори секретарки и пр., но реално контролирани от Василев. Според обвинението те са получавали верижно кредити от банката, а с нови заеми са пагасявали стари.

Василев - напротив, казва, че някои от тези дружества и до ден днешен са "контролирани от свидетели на прокуратурата".

Затова банкерът настоява съдът да постанови експертиза на активите на икнкриминираните фирми включително вземания от трети лица към 20 юни 2014 г. (датата на затваряне на банката, б.р.)

И още нещо: Бисер Лазов разказа пред съда, че всяка сутрин десетилетия наред, откакто е служител на Василев, започвал с една "справка" за шефа: грубо казано - плюсове и минуси на Фирмата. Т.е. - реалното счетоводство  на Цветан-василевата "империя", независимо кое дружество на кого се води.

Затова и второто искане, споменато в писмото на Василев днес, бе:

Лазов да представи таблиците на "Фирмата".

Понеже настана лек смут - колко ли таблици са това - адвокат Константин Симеонов подметна: по около 360 на година. Поправиха го, че работните дни ще да са по 250.

Съдия Петрова каза, че за експертизите е нямала съмнения, че ще има искания, "но дали сега е моментът" - тъй като още се разпитват първите свидетели. Това искане остана занапред във времето... 

А за това - Бисер Лазов да покаже всички таблици, които изготвял за шефа (още от началото на работата си при него през 1990-те), тя каза че Лазов е вече обявил, че каквото има, го е приложил по делото. При това таблиците там са разхвърляни по разни томове. И, естествено, не са всичките.

А пък адвокат Лазар Карадлиев директно подхвърли, че "времево са слагани за удобство на прокуратурата - за какво ги крие?!"

Обаче и съдът, и прокуратурата се обединиха, че искането за експертизите е "допустимо, но преждевременно". С другото е по-сложно, защото Лазов "под клетва" заявил, че вече няма нищо освен предаденото на разследващите.

Затова съдийката не го допуска - "не че не е важно...".

Интересно е да се предположи колко ли време ще отнеме призоваването на всички свидетели, свързани с всички свързани с "Фирмата" дружества?

За илюстрация: днес обясненията си започна Венета Николова, която е едва третият свидетел по мегаделото. Като интересен детайл тя не пропусна да изрази още при старта възхищението си от свидетел №1 на прокуратурата Бисер Лазов, който още тогава й направил впечатление със своята "много висока документална култура". И още - изнанадала се, че за главен счетоводител човек обикновено си представя стар човек с очила, а не такъв като Лазов - млад и строен...

Залата реагра с подмятания: "... И красив, и красив!".

Другото, което се случва след 3-те години досъдебно производство и вече 4 г. съдебна фаза на делото е, че може би някои започват да изпитват затруднения. Например в началото на заседанието стана ясно, че бившият директор Георги Зяпков е освободил защитника си и иска да му се назначи служебен адвокат. Такъв му е даден и предстои да се назначи и резервен, ясно - за сметка на правосъдната система.

На други двама от подсъдимите пък - Георги Христов и Борислава Тренева-Кючукова, днес встъпиха нови защитници.