Хората с най-ниско ниво на образование гласуват най-бавно с машина - 132 секунди спрямо 77 секунди при тези със средно, и 61 секунди при висшистите.

Това показва експериментът по изцяло машинно гласуване в село Доброславци от миналата неделя, съобщиха от Централната избирателна комисия.

В селото са гласували 97 души, с трима по-малко от планираните. Но добра извадка - 41 мъже, 53 жени, като около 26% от тях са гласували вече машинно на последния вот - което е почти същият процент като при всички гласоподаватели.

Жените гласуват значително по-бързо от мъжете - 63 секунди спрямо 86 секунди. 

Възрастта е следващият ключов фактор - младите гласуват най-бързо, като тези между 18 и 29 се нуждат средно от 67 секунди - от предаване на смарт картата до връщането й. Тези между 40 и 49 години се нуждаят от 72 секунди, тези между 50-59 г. - 80 секунди. Хората над 60 години имат нужда от 96 секунди, за да пуснат гласа си. В резултат на това най-бавният гласоподавател с машина - средностатистически - е мъжът над 60 с образование под средното. 

Средният резултат обаче е окуражителен, обяснява говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

"Резултатите са много окуражаващи, но очевидно факторът възраст оказва влияние на нужното време за гласуване с машина. Средното време на всички участвали в експеримента за гласуване с машина е 73 секунди", обясни той пред "24 часа".

Има и крайни примери - най-бавно гласувалият се е нуждаел от 251 секунди, а най-бързият се е оправил за едва 16 секунди. Най-бързо като група са се справили висшистите, които вече са гласували с машина на предишния вот - на тях са им трябвали само 40 секунди.

"Мъртвото време между двама избиратели, в които машината стои неизползваема, е между 20 и 26 секунди. Това е времето, в което избирателят получава указания от секционната комисия и се придвижва до машината. Средният брой на избиратели гласували за един час с машина е 36 души. Той би могъл да достигне максимум до 47 души. Този резултат дори малко надхвърля очакванията ми", обобщава Томов.

Според него може да се предположи, че секциите с градски профил ще са по-бързи, а в тези, които досега не е имало машинно гласуване, ще отнеме повече време - и там също ще има нужда от втора машина. Засега философията на ЦИК беше да се осигури втора машина за най-големите секции.

В същото време от ЦИК обявиха, че ще се закупят още 1500 машини.

Решението е принципно, като за целта ще се обяви обществена поръчка с процедура по договаряне без предварително обявление, потвърди пред БНР говорителят на комисията Росица Матева.

В поръчка ще бъде включена опция за доставка на още 500 машини, ако при провеждането на президентските избори наесен има необходимост от още устройства.

Администрацията на ЦИК ще изготви документацията, за да бъде стартирана процедурата. Очаква се до десетина дни да има и подписан договор с доставчика на машините, който неизменно е "Сиела Норма".