"България може да разчита на съдействие от ЕС за алтернативни трасета за доставки на газ от Гърция и финансиране на една или повече междусистемни газови връзки след заявеното от Русия намерение да спре проекта за газопровод "Южен поток".

Това съобщи днес на пресконференция вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, след като е обсъдил въпроса с няколко еврокомисари. Самият той отговорил, че такава помощ не може да бъде алтернатива на "Южен поток".

"Изказваме позицията си по-скоро рано, отколкото късно, защото България не е официално уведомена за казаното от Путин вчера", каза още Дончев. Той обясни, че изявлението му е по-скоро реакция, отколкото позиция. "Няма да стоим и да чакаме безучастно, за да видим какво ще стане с "Южен поток", допълни вицепремиерът.

Руският президент Владимир Путин обяви вчера в Турция, че Русия спира проекта "Южен поток", тъй като България не разрешава полагането на тръби по морското си дъно.

Дончев потвърди, че България не може да получи компенсации от Еврокомисията, защото няма такава формална процедура.

"В същото време България като държава член в периферията на Европа и подложена на висок геополитически риск, би трябвало да е обект на особено внимание", каза Дончев.

Той изтъкна, че тази позиция ще защитава премиерът Бойко Борисов при предстоящото си посещение в Брюксел, а на среща на 9 декември тя ще бъде обсъдена и от всички ресорни министри, и отделно - с министрите от заинтересованите страни. Ситуацията не може да се реши със сепаративни преговори на коя да е държава членка, подчерта Дончев. 

"Реализацията на проекта е важна за нас заради доставката на природен газ и осигуряване на работни места", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя припомни, че има стартирана процедура, с която изграждането на проекта е замразено.