Делото срещу братята Бобокови, бившия зам.-министър Красимир Живков и още трима техни приближени така и не можа да тръгне днес в Специализирания наказателен съд (СНС).

Причината - Васил Коцев, който според прокуратурата е въртял далавери, титулувайки се в Ботевград "сина на Красимир Живков" (нищо че се оказаха - единият на 44 г., другият на 57 г.), е тежко и трайно болен. 

При това положение председателката на съда Мариета Райкова, която случайното разпределение посочи да гледа делото, го отложи и назначи съдебно-медицинска експертиза за състоянието на Коцев. 

Днес обаче адвокатите на Атанас Бобоков и на Николай Миховски (плевенски бизнесмен, роден през 1990 г., б.р.) атакуваха мерките им за процесуална принуда - паричните гаранции и забраната да напускат страната.

Адвокат Илиан Василев дръпна забележителна реч, в която нарече гаранцията на по-стария от братята от 2 млн. лв. рекордна изобщо в историята на българското правосъдие. А пък обектът й никога не е имал сблъсъци с правосъдието - навън ходели убийци и рецидивисти срещу 10 000 - 15 000 лв, каза още той. Василев обяви, че групата на братята е внесла около 800 000 000 лв. данъци за историята на съществуването си, включително заяви на прокурорите, че и на тях им се плаща от тези данъци.

"... И този човек, който през целия си живот е работил пред очите на цялото общество, реализирал е продукт, който изхранва десетки хиляди семейства - този човек по нечия прищевка – може би защото не е изпълнил нечии въжделения на някакви кръгове от прокуратурата, търпи парична гаранция от 2 млн лв.

Може би в тези кръгове, близки до прокуратурата, смятат, че трябва според техните доходи да се определя – разбира се извън официални!".

Той намеси и друг известен случай:

"Г-н Бобоков ми задава въпроси, на които и за мене е трудно да му отговоря: като например този - защо хора, които година и половина се крият пред очите на цялото общество в Дубай и се екстрадират от чужбина, прокуратрата се съгласява да им бъдат определяни мерки от 40 000 лв.? Каква е логиката, че неговата мярка да е 50 пъти по-голяма от този случай?"

Той визира Георги Попов, сочен за "дясна ръка" на Васил Божков, за когото след екстрадицията му прокуратурата веднага се съгласи на 40 000 лв. гаранция.

Василев каза още, че прокурорите са феодали в досъдебното производство, и че "не мислят, а считат", но накрая след това "считане" хората били оправдавани. И заключи следното:

"Това, че някой се е огледал в своя бизнес и ползва тези, които не мислят, а считат като оръдие, е нещо, което беше, но скоро ще престане да бъде."

По отношение на забраната за напускане на страната той изтъкна, че Бобоков работи на няколко континента и че всеки път е искал изрични разрешения от съда, излизал е в чужбина и се е връщал чинно - така че няма никаква опасност, и през ум не му минава да бяга. 

Иначе и двамата с клиента си определиха нетръгналото още дело като "балон" и че "там няма нищо".

Самият Бобоков взе думата и каза, че моли само за справедливост и смята, че е справедливо да се намали гаранцията. Той обърна внимание, и че главният свидетел срещу него и бивш съобвиняем - Васил Богданов, получи условна присъда от 1 г. след споразумение с прокуратурата защото "много слушкаше".

Що се касае до другия подсъдим - Николай Миховски, адвокат Христо Ботев представи справки, че фирмите му не работят, че има кредити и трябва да се обслужват. Той е на свобода от около 7 месеца срещу 200 000 лв. гаранция.

И тримата представители на прокуратурата се възпротивиха и казаха, че няма нови обстоятелства или доказателства, които да налагат промени в рестрикциите.

В крайна сметка гаранцията на Бобоков падна наполовина - на 1 млн., тази на младия мъж остава 200 000 лв., а и двамата имат право да излизат в чужбина поне до следващото заседание - на 21 септември.

Друга интересна случка днес бе, че адвокат Васил Василев (на Пламен Бобоков) традиционно яростно се съпротиви, че Генка Брезашка е командирована от Военна прокуратура с нарочна заповед на Иван Гешев, специално в Спецсъда, специално за това дело.

"Главният прокурор няма такова правомощие по Закона за съдебната власт. И вече години наред грубо погазва закона. Единственият, който може да спре това беззаконие, е съдът!"

Съдът обяви решението си по-късно през деня - като намали гаранцията наполовина на 1 млн. лв.