Деница Любенова е правозащитен адвокат. От 2014 г. работи с ЛГБТИ организация "Действие", която предоставя безплатна правна помощ и представителство на ЛГБТИ хора. Деница води десетки дела пред национални съдилища, ЕСПЧ и пред Голям състав на Съда на Европейския съюз.

Тази статия ще разгледа какво представляват престъпленията с дискриминационен мотив сексуална ориентация и/или полова идентичност, кои са случаите на престъпления и инциденти в последните 15 години, които са станали обществено известни или за които има събрани данни от неправителствени организации и които сигнализират за нуждата от изменение и допълнение на НК.

Статията ще даде конкретни, но не изчерпателни предложения за изменение и допълнение на НК, които само биха очертали бъдещата работа на пеналистите. 

Какво представляват престъпленията с дискриминационен мотив сексуална ориентация и/или полова идентичност, или още наречени престъпления от омраза? 

Всички престъпления по своя характер са вредни и имат разрушително въздействие върху жертвата. При престъпленията от омраза това разрушително въздействие се разпростира не само върху жертвата, но и върху цялата общност, към която жертвата принадлежи. 

Законите за престъпления от омраза позволяват на правоприлагащите органи и прокурорите да разпознават престъпленията, мотивирани от омраза или предубеденост, като особен проблем, който изисква специално внимание. Неразпознаването на този проблем от своя страна може да доведе до нестабилност и голяма заплаха на обществения ред, тъй като липсата на ефективни полицейски мерки, придружени с неефективно разследване и липса на присъди за подобен вид престъпления би довело до изпращане на ясно послание, че извършителят на престъплението няма да бъде подведен под отговорност и няма да търпи последствията от своите действия. 

Когато се извършват престъпления от омраза, те често всяват страх у всички, които осъзнават, че самите те биха могли да са жертва, поради своята принадлежност към съответната социална група. Именно това се случва и в България през последните няколко десетилетия. 

Наказателният кодекс (НК) не съдържа разпоредби, характеризиращи едно деяние като престъпление на основа на сексуалната ориентация и/или половата идентичност. НК не съдържа и квалифициран състав - сексуална ориентация и/или полова идентичност като отегчаващо вината обстоятелство. Несъществуването на подобни уредби в НК пречи на събирането и анализа на статистиката за случаите на хомофобски и трансфобски нападения. Всъщност Национален статистически институт (НСИ) събира данни за деяния, които са квалифицирани като престъпления в Наказателния кодекс. Тъй като престъпленията с мотив сексуална ориентация и/или полова идентичност не са част от НК, официална информация за техния брой не съществува. Такава статистика се води от неправителствените организации, които работят в сферата на ЛГБТИ правата в България. 

Убийството на Михаил Стоянов и невъзможността на държавата в лицето на Прокуратура и Съд да демаскира мотивите на престъплението

Случаят, който поставя началото на борбата за равнопоставеността на ЛГБТИ хората пред наказателното законодателство на Република България, е убийството на 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов. Убийството е извършено на 30 септември 2008 г. в Борисова градина в град София. През 2010 г. двама млади мъже са арестувани като заподозрени. В показанията си пред полицията двамата мъже признават, че са „прочиствали парка от гейове“ и системно са пребивали гей мъже в парк „Борисова градина“, т.е. поведението им не е било инцидентно. 

В мотивите на Решението си Софийски апелативен съд (САС) заключва, че пряката цел на подсъдимите е ясно установена, а именно – нанасяне на побой на кое да е лице, за което те счетат, че е хомосексуално. САС заключва, че нападателите са изпитвали силна и безпричинна омраза към жертвата, продиктувана от лишената от каквато и да било интелигентност и напълно грешна представа на подсъдимите за собствената им значимост и превъзходство над тези, които смятат за различни, т.е. хомосексуалните лица, които нападат. И именно тази тяхна собствена идея за значимост и превъзходство ги е мотивирала да притискат Михаил към земята, което е довело до неговото умъртвяване. 

Важно в убийството на Михаил Стоянов е да бъде подчертано, че Въззивният съд счита, че подсъдимите не са били водени от хулигански мотиви, а от хомофобски такива: 

"Действията на подсъдимите са изразявали омразата към хомосексуалните, т.е действали са по хомофобски подбуди, а не по хулигански“. 

Казвайки това, Софийски апелативен съд заключва, че няма основания за квалифициране на деянието като такова по чл. 116, ал. 1, т. 11 от НПК и че правилно Софийски градски съд е оправдал подсъдимите по обвинението в тази му част и отхвърля искането на частния обвинител за прилагане на закон за по-тежко наказуемо престъпление.1 Или иначе казано, вместо да получат по-тежко наказание за извършеното престъпление, Съдът намалява присъдите им. Върховният касационен съд не намера никакви отегчаващи обстоятелства и намалява присъдите на извършителите.2 Този съд не обсъжда наличието или отсъствието на хомофобски подбуди; просто изцяло подминава този въпрос.

Какво следва да се промени?

Съществуват два основни подхода при законите за престъпления от омраза: такива, които обособяват подобен вид деяния в самостоятелни състави и такива, които ги извеждат в квалифицираните състави като отегчаващо вината обстоятелство. Българският наказателен кодекс е възприел и двата подхода при преследването на престъпления, подбудени от ксенофобските мотиви на извършителя. Няма пречка подобен подход да бъде възприет и в едно последващо изменение и допълнение на Наказателния кодекс. А именно, да бъде направено допълнение към чл. 162 и 163 от НК и да бъде включен допълнителен защитен признак „сексуална ориентация“. 

Чл. 162 (1) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност, сексуална ориентация и/или полова идентичност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения, сексуална ориентация и/или полова идентичност се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който образува или ръководи организация или група, която си поставя за цел извършването на деяния по ал. 1 и 2 или системно допуска извършването на такива деяния, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева, както и с обществено порицание.

(4) Който членува в такава организация или група, се наказва с лишаване от свобода до три години и с обществено порицание.

Чл. 163. (1) (Доп. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Лицата, които участвуват в тълпа, събрана за нападение на групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с националната, етническата или расовата им принадлежност, както и поради принадлежността им към ЛГБТИ лицата се наказват:

1. подбудителите и предводителите - с лишаване от свобода до пет години;

2. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) всички други - с лишаване от свобода до една година или с пробация.

(2) Ако тълпата или някои от участниците са въоръжени, наказанието е:

1. за подбудителите и предводителите - лишаване от свобода от една до шест години;

2. за всички други - лишаване от свобода до три години.

(3) Ако е извършено нападение и от него е последвала тежка телесна повреда или смърт, подбудителите и предводителите се наказват с лишаване от свобода от три до петнадесет години, а всички останали - с лишаване от свобода до пет години, когато не подлежат на по-тежко наказание.

В Наказателния кодекс следва да бъдат въведени обезателно няколко квалифицирани състави: 

  • да се включи квалифициран състав на убийство, извършено с дискриминационен мотив сексуална ориентация и полова идентичност; 
  • да се включи квалифициран състав при причиняване на средна и тежка телесна повреда, извършено с дискриминационен мотив сексуална ориентация и полова идентичност;
  • при нанасяне на лека повреда, извършена с дискриминационен мотив сексуална ориентация и полова идентичност да се преследва като престъпление от общ характер.

Следва да бъдат направени дълбоки промени, изискващи особено внимание и работа от страна на юристи, работещи в сферата на наказателното право, защото освен гореописаното, трябва да бъдат направени изменения и допълнение в частите, където ЛГБТИ хората за жертви, извършители, съучастници и свидетели в наказателното производство. 

Важно е да бъде подчертано, че дори да бъде прието едно изменение и допълнение на НК, в която да бъдат включени престъпления с дискриминационен мотив сексуална ориентация и полова идентичност, то работата по прилагането на това законодателство от органите на МВР, Прокуратура и Съд би продължила поне още десетилетие. 

Престъпления и инциденти от омраза срещу ЛГБТИ хората в последните 15 години

Следващите деяния/престъпления ще бъдат изброени в хронологичен ред: 

  • По време на първия София Прайд през 2008 г. ЛГБТИ общността е нападната от сформирана и добре групирана съвкупност от хора, преимуществено мъже. В деня на шествието са арестувани 88 души.3
  • На 20 март 2010 г. седем от членовете на младежка ЛГБТ организация „Действие“ са нападнати, по време на организиран от тях протест в град Пазарджик. Срещу протестиращите в деня на протеста има събрана тълпа от над 100 демонстранти, част от които отправят закани за живота им. Активистите са ескортирани от полицията до София.4 Образувано досъдебно производство няма. 
  • След София Прайд 2011 отново доброволци на „Младежка ЛГБТ организация Действие“ са нападнати след края на шествието. Ритани и бити са трима от тях. Подават жалби в полицията, извършителите не са установени, разследването е прекратено. 
  • На 3 декември 2014 г. е нападнат гей мъж. Жертвата била ритана и наричана „педераст“. Пострадалият съобщил за нападението в 1-во районно управление на полицията. С постановление СРП отказва да образува досъдебно производство поради това, че не са събрани данни за извършено престъпление от общ характер.
  • През 2014 г. и 2016 г. прокуратурата е сезирана, заради множество призиви за насилие срещу „София Прайд“ и закани срещу организационния комитет, включително на крайнодесния активист Мирослав Паскалев – Зорец. Посленият в свой статус дава инструкции как участници в „София Прайд“ да бъдат причаквани на спирки на градския транспорт след края на шествието, за да бъдат нападани. И в двата случая прокуратурата отказа да образува досъдебно производство.
  • На 1 срещу 2 май 2015 г. гей мъж е нападнат в пловдивски бар. Заради леката телесна повреда, няма образувано досъдебно производство.5
  • На 6 януари т.г. млада жена, лесбийка, бе нападната, бита и изпадна в комоцио. Няма образувано досъдебно производство.
  • На 18 февруари 2019 г. в центъра на София е нападната Галя Петкова, защото приличала на „гей“.6 По случая има образувано досъдебно производство за нанесена средна телесна повреда. Производството е спряно, поради неразкриване на извършителя. Жертвата не е компенсирана за нанесените й материални и нематериални вреди. 
  • На 16.03.2019 г. около 17 часа гологлав мъж нахлул в Рейнбоу Хъб и агресивно е счупил стойката на знамето, след което го взел и си тръгнал. Следват поредица от вандализирания на пространството. Няма образувани досъдебни производства. 
    На 4-ти срещу 5-ти юли 2020 (събота срещу неделя) неизвестни лица с маски на лицата са извършили палеж на флага с цветовете на дъгата, окачен на фасадата на сградата Walltopia, където се намират моите офиси – бул. Цариградско шосе № 111. Образуваното досъдебно производство е прекратено. 
  • На 27 септември 2020 г. група 14-15-годишни младежи бяха орга­ни­зи­рали в социалната мрежа „Инстаграм“ тълпа за „прочистване“ на Цар-Симеоновата градина в Пловдив от хора, които им приличат на хомосексуални. 
    Акции за „прочистване“ се организират и на 3 октомври, в Бургас. Районна прокуратура – Бургас е установила самоличността на авторите на постовете в „Инстаграм“, чрез които се организираше събиране на тълпа за побой над нехетеросексуални хора, като всичките са дена на 13 и 14 години. 
  • 10 октомври 2020 г. на Шествие срещу омразата в Пловдив, организирано от ЛГБТИ активисти се събират над 150 контрадемонстранти. До сблъсъци и насилие не се стига. 
  • 26.11.2020 г.  по време на представяне на книга „Смелостта да бъдеш“ на ЛГБТИ организация Действие в бар EduSpace BG, намиращ се в ж.к. Белите брези, бл.13 тълпа младежи, наброяваща 50-60 човека се събра пред заведението, всявайки страх в участниците в събитието и скандирайки по време на цялото събитие.
  • 15.05.2021 г. - по време на първия Бургас Прайд полицията допуска отклоняване от първоначално обявения маршрут на контрадемонстрантите и ги допусна в непосредствена близост до прайда, позволявайки им да замерват участниците в прайда, да отправят закани и обиди, а впоследствие и осуетявайки шествието на прайда.
  • 26.05.2021 г. - по време на представяне на книга в ЛГБТИ културния център „Дъ Степс“ на ул. „Братя Миладинови“ № 12 тълпа провокатори се събра пред вратите на центъра, разлепвайки на прозорците му послания против ЛГБТИ хората и всявайки с присъствието си като тълпа страх у посетителите.
  • 27.05.2021 г. - на представянето на две книги на ЛГБТИ организация "Действие" в Радио Пловдив / Radio Plovdiv събитието бива обградено и активисти с маски и друго облекло със знака на организацията „Български национален съюз Еделвайс“ нахлуват и удрят председателката на организацията – Венета Лимберова;
  • 30.05.2021 г. - в „Дъ Степс“, по време на прожекция на филм тълпа младежи провокатори влизат в в публично обявеното събитие. Много от младежите носят отличителни знаци на организацията „Български национален съюз Еделвайс“, а сред тях са и представители на ВМРО. 
  • 31.05.2021 г. - неизвестни лица са облепили входната врата в сградата, където се помещава ЛГБТИ общностният център „Рейнбоу Хъб“, с лепящи се стикери с послания против ЛГБТИ хората. На същата дата в Дом на киното, където се провежда София Прайд филм фест нахлуват десетима контрадемонстранти, които обаче не са допуснати на прожекцията на филма.
  • 02.06.2021 г. - Витрината и фасадата на The Steps отново бе вандализирана със стикери "Stop LGBTI Virus" и друга пропаганда и с разбити яйца, същото е сторено и на 05.06.2021
  • 06.06.2021 г. - на прожекция на София Прайд филм фест събитието е обградено от над 150 крайно десни активиста. През деня на същия ден ВМРО и Ангел Джамбазки призовават публично да се осуети събитието. 
  • 12.06.2021 г.  -група младежи на бул. Витоша заплашват и вадят нож на участници на София Прайд. 
  • 20.06.2021 г.  - в Пловдив група ЛГБТИ младежи са нападнати на публично място. Един от тях е ударен сериозно няколко пъти и е откаран в болница. 
  • Септември 2021 г. - в София се пребити две гей момчета, единият от които постъпва в болница със средна телесна повреда. Има образувано досъдебно производство, няма намерен извършител.
  • 30.10.2021 г. - Боян Расате – кандидат за президент – нахлува с още десет мъже и жени в Рейнбоу хъб, вандализира пространството и удря Глория Филипова от Фондация „Билитис“.

Последният от тези случай е типичен пример отново за невъзможността за демаскиране на мотива на престъплението. На Боян Расате е повдигнато обвинение по чл. 325 НК за хулиганство, но никъде в обвинението не е посочен очевидният мотив – явна омраза срещу лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс лица. 

--------------------------------------------------------------------

1. Решение № 330/12.07.2017 г. по възз. НОХД № 84/2016 г. на САС
2. Решение № 39 от 21.06.2018 г. по н.д. № 1258/2017 г. на Върховен касационен съд, 3. Н.О.
3. Статия „Арестуваха 88 души заради провокации по време на гей парада“, публикувана от www.btvnovinite.bg на 29 юни 2008 г. и достъпна в интернет на адрес: http://web.archive.org/web/20200109202905/https://btvnovinite.bg/114465-Arestuvaha_88_dushi_zaradi_provokatsii_po_vreme_na_gey_parada_(video).html.
4. Повече за случая тук - https://dariknews.bg/regioni/plovdiv/gejove-i-lesbijki-protestirat-v-pazardzhik-499664
5. Статия „Гей мъж е бил нападнат пред заведение в Пловдив“, публикувана от www.gamanews.net на 20.05.2015 г. и достъпна в интернет на адрес: http://web.archive.org/web/20200112101057/https://gamanews.net/2015/05/20/gej-mazh-napadnat-pred-zavedenie-v-plovdiv/.
6. Видеорепортаж „Юмрук в челюстта. Как пребиха жена, защото прилича на гей“, публикуван от www.svobodnaevropa.bg на 12.02.2019 г. и достъпен в интернет на адрес: https://www.svobodnaevropa.bg/a/29766236.html; както и статия и видеорепортаж „ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ОМРАЗА: Пребиха жена гей в центъра на София“, публикувани от www.nova.bg на 12.02.2019 г. и достъпни в интернет на адрес: https://nova.bg/news/view/2019/02/12/240471/.

----

Тази статия е създадена по проект "Rainbow Shield: Повишаване на достъпа до правна защина на ЛГБТИ хората в България" - 848902 - Rainbow Shield -REC-AG-2018/REC-RDIS-DISC-AG-2018 с финансовата подкрепа на Програма „Права, равенство и гражданство (2014-2020)“ на Европейския съюз. Съдържанието и отразява вижданията на нейния автор и е изцяло негова отговорност. Европейската комисия не поема никаква отговорност за използването на информацията, която статията съдържа.