Над 1500 страници и фалшиви акаунти са изтрити във Facebook, Instagram и WhatsApp, обяви новата мегакомпания Meta. Причината - те са свързани с компании, използващи социалните мрежи за наблюдение, следене и кражба на информация.

Става дума за 7 компании, които наблюдават хора през социалните мрежи срещу заплащане. Подобни кибернаемници се ползват от всякакви хора, по всякакви причини. Проблемът е, че те са участвали и в преследването на журналисти и активисти за човешките права в над 100 държави.

Различни софтуери обикалят дигитално платформите на Зукърбърг и събират всякаква информация с разнообразни методи - понякога просто фалшив профил, който те добавя като приятел, друг път сложен софтуерен пробив.

Директорът на политиката за сигурност в Мета Натаниел Глайхър обяви, че сред потребителите са както напълно обикновени хора, така и публични фигури като политици.

След преименуването си компанията на Марк Зукърбърг се стреми и бързо да натрупа репутация на активен борец срещу дигиталните злоупотреби. Много критици на Зукърбърг обаче не забравят факта, че компанията му беше зад много от злоупотребите в последните години.