Корнелия Нинова остава лидер на БСП и пряк избор за нов председател няма да има. За втори път.

Такъв е резултатът от провелия се днес 50-и конгрес на партията, на който мнозинството от делегатите отказа да "констатира" оставката й, която тя подаде през ноември - 4 дни след парламентарния вот, след като левицата съвсем се срина като електорална подкрепа.

За оставката да бъде констатирана са гласували 164 делегата, 415 са били против, а 20 са се въздържали.

 
Дни преди конгреса се понесе "обоснован слух", че тясното ръководство - Изпълнителното бюро, е разпратило позивни до структурите да не се констатира оставката на Нинова. Дали това е така, може всеки сам да прецени. Но в тази посока на размисъл може да наведат множеството еднотипни изказвания на делегати, които призоваваха да не се приема оставката, със сходните мотиви: отговорността за изборния крах на левицата е колективна, лидерът Нинова е избрана с голямо мнозинство през 2017-а и вкара партията във властта и пр. 

Смут в системата внесе обаче Крум Зарков - единственият заявил се до момента като кандидат за поста председател на БСП при един пряк избор и "повлече крак". След него критични изказвания към ръководството направиха и евродепутатът Петър Витанов, и бившата депутатка Весела Лечева. 

Така изненадващо за представителите на медиите, точката с констатирането на оставката, която трябваше да започне в 15 ч след обявната едночасова почивка, бе... засекретена. 

Някои социалисти все пак до последно очакваха Нинова да се изправи пред делегатите, да благодари за подкрепата, но да помоли да приемат оставката й и да се върви към пряк избор на нов председател. За да се изправи пред Зарков. Видимо, такова нещо не се случи и лидерката остава на поста. На практика по своя воля.

Корнелия Нинова като Делян Добрев

Парадоксалното е, че лидерката се озова в ситуацията на депутата на ГЕРБ Делян Добрев. През 2017 г. той обяви, че ще напусне парламента заради скандала "Кумгейт", но съгласувано предварително управляващото мнозинство не го пусна. Гласува с "против" оставката му. Тогава именно левицата даде казуса "Не даваме Делян" на Конституционния съд, а автор на искането за установяване на противоконституционност на парламентарния акт бе изготвено от... юриста на партията Крум Зарков. А КС се произнесе:

"Отказът за предсрочно прекратяване на пълномощията, въпреки изричното желание на депутата за това, нарушава и правото на свободна воля".

И обяви за противоконституционен отказът на НС да освободи Добрев.

Или ако отнесем това решение на КС към конгреса на партията от днес, то излиза, че делегатите са погазили свободната воля на собствената си лидерка. И това конституционно решение е било напомнено на вътре в залата.

Втори "опит"  

Това е втория "опит" на Нинова да поеме отговорност за лошите изборни резултати на БСП. През 2019 г. тя пак обяви оставка - заради краха на левицата евровота. Която оставка обаче оттегли после с мотива, че се задават местни избори и сега не е най-удачният момент за обезглавяване на левицата. Посочи също така, че някои хора само това чакали - да се махне тя, за да овладеят партията.

Иначе в обобщение: конгресът започна малко след 10 ч., като недоволство сред някои членове (предимно от вътрешната опозиция) предизвика самата дата за насрочването му - такава, че да съвпадне с инаугурацията на Румен Радев и Илияна Йотова. Церемонията по встъпването на президентската двойка във втория й мандат на "Дондуков" 2 бе обявена за 11 ч. След кратка разправия дали да не бъде прекъснат конгресът, за да могат делегатите да присъстват, понеже Радев и Йотова били гордост за левицата, издигнала ги през 2016 г. за постовете им, бе решено - конгресът няма да се отлага, но всеки, който желае, може да отиде на церемонията.

После пък лидерката държа едночасова реч - за да отчете изминалата изборна 2021 г. За крахът на Столетницата, постигнала най-лошия си изборен резултат в историята си, Нинова посочи широка гама виновници: машинният вот, COVID-19, вътрешните спорове в левицата, в т.ч. имало хора, които работели за други "субекти". Отрече и да е имало напрежение между нея и президента Румен Радев по време на кампаниите. Това били манипулации.

А как щяла да се изправи на крака левицата? Чрез участието си във властта, като отстоявала социални политики. Самата Нинова е вицепремиер и министър на икономиката, а левицата има и министри на земеделието, туризма и на социалното ведомство.

На което Зарков контрира с: "Уважаеми хора, които милеят за лявата идея, спите ли дълбоко? Упоени ли сте вече достатъчно от това, което се случва от сутринта? Готови ли сте за последния, за фаталния удар? Въпросът с отговорността е пряко свързан с този за морала. Циркулира обръщение, търсят се подписки да не се гласува оставка, дадена през ноемрви. Ако това се случи, този фарс, ще е пореден, ако не последен пирон в ковчега на БСП".

Най-обобщаващото определение от страна на вътрешната опозиция бе именно "Този конгрес е фарс".

"Ако сега констатираме, че навън е студено чрез гласуване, ще стане ли по-топло?!", иронизираха ситуацията социалисти.

"Излиза, че тя е жертва на собствената си партия", констатира след гласуването и Захари Захариев и прогнозира: "Това е краят на левицата. Жалкото е, че ще се нароят нови леви партии".

Беше очаквано, не се случва за първи път, коментира пред журналисти председателят на БСП-София Калоян Паргов (дясно) решението на конгреса Нинова да запази поста си.

Той припомни, че миналата година, на заседание на Националния съвет на БСП, е обвързал своята оставка с нейната, в знак на отговорност за подкрепата си и за резултатите на изборите.

"Моята оставка не може да бъде факт, след като нейната не е факт", каза още Паргов.

"Борбата не е приключила", заяви след конгреса Зарков.