"Инфлацията е твърде висока, но има начин да я понижим, поддържайки силен пазар на труда", заяви президентът на американската централна банка Джером Пауъл, цитиран от Франс прес и БТА. 

По думите му американската икономика не е в рецесия.

"Целта ни е да понижим инфлацията и да постигнем така нареченото "меко кацане", тоест без значително увеличение на безработицата", отбеляза Пауъл след края на двудневното заседание по паричната политика на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ снощи.

УФР отново рязко повиши основния си лихвен процент, опитвайки се да обуздае инфлацията, която не забавя темпа си.

Комитетът по паричната политика вдигна основната лихва с три четвърти от процентния пункт (0,75 процентни пункта), както очакваха пазарите, до нива от 2,25-2,50 на сто.

Джером Пауъл призна, че последният показател за инфлацията от 9,1 на сто през юни, който е нов рекорд от над 40 години, е дори по-лош от очакванията на членовете на УФР.

Това е четвъртото поредно повишение на лихвата в САЩ от началото на годината: една четвърт процентен пункт през март, половин процентен пункт през май и три четвърти от процентния пункт през юни - най-голямото от 1994 година. 

Пауъл намекна, че на следващото заседание през септември може да е необходимо "необичайно високо" повишение.

УФР обикновено вдига лихвата с четвърт процентен пункт.

Международният валутен фонд (МВФ) не е толкова оптимистично настроен. Настоящата ситуация предполага, че възможността САЩ да избегнат рецесия не е голяма, предупреди във вторник главният икономист Пиер-Оливие Гуринчас.

Вашингтонската институция понижи значително прогнозата си за растежа на американската икономика през 2022 година и очаква той да е само 2,3 на сто.

На въпрос защо УФР се е забавило толкова да реагира на повишението на цените, Пауъл се защити, като отговори, че ситуацията се е развила по неочакван за всички начин. Според него не е сигурно дали щеше да е различно, ако УФР бе повишило лихвата по-рано.

Предстои по-късно днес да бъдат публикувани първи данни за брутния вътрешен продукт на САЩ за второто тримесечие, като се очаква те да са малко по-положителни след свиването през първо тримесечие (-1,6 на сто), отбелязва АФП.