Апокалипсис, какъвто сме гледали само в някои холивудски филми, може да настъпи за повече от 100 млн. души на планетата, след като огромно парче лед с територията на град Ню Йорк изчезна в Антарктика, предупреждават учени от САЩ. 

Тази част на ледения континент, където се е случило изчезването на айсберга, е най-студеното и най-сухото място на планетата и практически там досега не е имало топене на ледена маса. Това е първото голямо срутване на леден блок в Източна Антарктика в човешката история.

Съюзът на загрижените учени (СЗУ), обединяващ 250 изследователи на измененията в климата от Масачузетския технологичен институт в САЩ, предупреди, че този инцидент поставя началото на необратими процеси, които ще доведат по повишаване на нивото на морското равнище и ще променят завинаги живота на поне 100 млн. души.

Малдивите например ще загубят 77 на сто от площта си до 2100 г., ако водата се вдигне с 45 сантиметра. Същото важи и за остров Кирибати. Близо 3 млн. души в тихоокеанските острови, които са с ниска надморска височина, ще трябва да си търсят ново място за живеене.

Но тази драма е несравнима с това, което ще се случи с най-многолюдните държави в света, които не са предприели никакви мерки за укрепване на бреговите си райони и може да се окаже, че ще изгубят огромни територии, които световният океан ще залее. 

Страната, в която най-много хора потенциално ще бъдат засегнати от промяната на морското равнище, е Китай с 43 милиона души, живеещи в несигурни крайбрежни места. Други страни, които са изправени пред големи проблеми, свързани с повишаването на морското равнище, са Бангладеш, където 32 милиона души ще бъдат изложени на риск до 2100 г., и Индия, с 27 милиона, гласят данни от финансирания от Европейския съюз проект Life Adaptate.

В САЩ, където притесненията са основно за щата Флорида, властите са приели стратегия за постепенно "издигане" на нивото на обекти от обществената инфраструктура като пътища, както и частни домове, както и са освобождаване на големи празни крайбрежни райони, които да поемат голямо климатично наводнение.