"За 4 април ще говорим на... 4 април. Аз няма да бъда изненадана, ако бъде направен опит на формално, служебно основание да бъдат отказани да се разглеждат част от поставените от мен основания за предсрочно пректатяване на мандата на главния прокурор."

Това коментира днес на влизане във ВСС правосъдната министърка Надежда Йорданова на въпрос на Клуб Z - какви са очакванията й за извънредния Пленум свикан за понеделник по повод искането й за отстраняване на Гешев.

"Дали ще спрат само дотук членовете на пленума на ВСС, или имат и други идеи ще видим на 4-ти", заяви Йорданова.

Както Клуб Z писа, тя внесе проект с 9 точки, които според нея представят нарушения, неизпълнение на задължения и уронване на престижа на съдебната власт. Кадровиците обаче първо "затупаха топката", като приеха, че трябва да утвърдят и примат процедура как да тече "импийчмънтът".

А после при гласуването на въпросните правила миналия четвъртък, специално приеха точка - че главният прокурор (а съответно и другите "двама големи") може да отговарят само за действия или бездействия, извършени по времето на мандата им.

Така това сериозно поставя под въпрос дали изобщо ще има дебат за осъждането на България от Баневи заради думи на Гешев, историята "Жоси", упоритото неразследване на отравянето на Емилиян Гебрев, случаят с Елена Йончева.

По повод това, че беше включена в обзора на прокуратурата, описващ изказани неверни политически твърдения, насочени към уронване престижа на съдебната власт, Йорданова пък днес заяви, че нито едно от посочените твърдения не е невярно по своя характер.

„Разсъждавам в каква точно процедура се намираме, в изпълнение на какви точно правомощия е това устно и писмено изявление, много ми е трудно да определя това правно нещо какво точно е и дали въобще е такова", каза тя.

Коментира и заканите на прокуратурта, че най-после ще разпита Васил Божков - изнудван ли е от Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севделина Арнаудова.

Искане за правна помощ към Обединените арабски емирства до тази сутрин не е постъпвало в Министерство на правосъдието, каза Йорданова на журналистически въпрос.

Напомняме, че прокуратурата заяви леко изненадващо (с оглед факта на изчезването му през декември 2019 г.) свое решение да разпита Божков.

То бе анонсирано от държавното обвинение в петък, 25 март, веднага след пресконференция на вътрешния министър Бойко Рашков предишния ден, на която той им цитира дори члена по НПК, който урежда такъв разпит.

Днес Йорданова наблегна, че поръчката не би трябвало да е някаква новост за прокуратурата, тъй като вече са имали молби до тази страна.

И допълни, че спецификата при ОАЕ е, че искат молбата за правна помощ да идва от министър.

"Преценката е на прокуратурата - колко бързо иска да приключи тези процесуални действия", каза тя по повод ненаправилото още "първа крачка" бъдещо искане към Дубай.

 България работи единствено в условия на взаимност, т.е. - ако от ОАЕ поискат реципрочно сходен разпит, ние да им го осигурим.