Ще се сдобие ли някога една от най-спорните и апетитни за застрояване морски общини - Царево, с Общ устройствен план (ОУП), който да регулира всякакви дейности на нейна територия? Отговорът на този въпрос може да се обобщи с Дантевия цитат "Надежда всяка тука оставете". А ситуацията наистина прилича на "божествена комедия". 

Изминаха две години откакто последното предложение за ОУП, изготвено от "Форум Александрови" бе замразено, след изпратени над 1000 отрицателни становища. И оказа се... те още не са отразени в пълнота. Авторите на проекта се оплакват, че нямат актуални данни - нищо, че голяма част от тях са публични. Възложителят на обществената поръчка - Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) пък се оправдава, че не може да контролира какво подават като информация останалите институции, дори някои от тях, като Кадастъра, например, да са му подопечни.

В резултат никой не се ангажира със срок - нито архитектите, нито МРРБ. А по закон, до 1 януари 2023 г. всички общини в България трябва да имат изготвени общи устройствени планове. Този срок неминуемо бива удължаван от парламента, защото никога няма изгледи да бъде спазен. И ОУП на Община Царево не прави изключение. Междувременно обаче строителството "на парче" тече с пълна сила.

Гореописаният извод идва след проведена вчера работна среща, организирана от инициативата "Зелени закони", между представители на регионалното и еко- министерствата, арх. Александрова, ДНСК, агенцията по горите, кметът на Царево Георги Лапчев и граждани, ангажирани с опазването на околната среда и Природен парк "Странджа", 

"Надуваемите плажове"

Както Клуб Z писа, още с появата на проекта за ОУП на "Форум Александрови" през февруари 2020 г., той бе подложен на безмилостна критика, не само заради предвиденото урбанизиране на ПП "Странджа" (който все така няма собствен план за управление, който указва режимите на разрешено и забранено в него), но и заради, меко казано, странните данни, водещи до популярното вече определение "надуваеми плажове".

Бе предвидено да бъдат урбанизирани 506 ха от природния парк, което е дори повече от предходните и също така спорни планове за ОУП. Ако сега вилните зони се простират на площ от 94,4 ха, ако новият ОУП влезе в сила, ще набъбнат до 629,8 ха.

Посочени бяха и нереални числа, граничещи с абсурда  - като например, че от общо 69,25 км брегова ивица 52,47 км били заети от пясъчни плажове. Големината на ивиците пък реферира към една наредба, която указва, че на човек трябва да се падат по 8 кв.м. на плажа. С други думи - по-голяма ивица - повече почиващи - респективно - повече строителство, за да ги поеме.

В същото време според официалната информация и на община Царево, и на областната управа, по протежението на морския бряг в общината са се оформили 16 плажни ивици с обща дължина 9184 м - или 9 километра.

И това са само част от неуредиците в плана. От него не ставаше ясно как ще се реши проблемът с водоснабдяването, с пречистването на отпадните води и пр. Село Синеморец пък нарастваше с над 50%, а Резово - със 100, и мн.др., и мн.др.

"Не знам, не чух, не видях"

Всички тези въпроси са били поставени и на вчерашната среща. Арх. Александрова се оплакала, че изходните данни не били добри, а датирали от далечната 2015-а.

"Така се оказваме пред абсурдна ситуация на обществеността да се представят "свободни съчинения" с прочетени незнайно къде плажни ивици с двойна и тройна дължина", отбелязват от "Зелени закони".

Арх. Александрова научила, например, от медиите, че има промени в границите на защитена зона "Ропотамо", разказаха участници в срещата. На което зам.-министърът на екологията Тома Белев отвърнал, че макар и данните да са публични и да са дори на сайта на МОСВ, от министерството ще изпратят на "Форум Александрови" всички данни, от които имат нужда и поискат. От фирмата не се ангажират и с никакви срокове, в които ще бъде преработен планът. Такъв те не са дали дори пред възложителя МРРБ при предходно запитване. Нищо че (поне засега) законът посочва края на тази година за всички ОУП в страната.

От регионалното министерство на свой ред се оправдали с големия брой съгласувателни процедури - не можели да контролират данните на институциите, в това число агенцията по кадастъра, която е под неговата шапка. Всеки сам носел отговорност за информацията, която подава.

Кметът на Царево пак изразил голямото си желание ОУП да има. Но се възмутил защо срещата се провежда в София. Обявил я за своеобразно обществено обсъждане (макар да е била закрита и на експертно и институционално ниво, б.а.) и поискал такава среща в общината.

И резултат, както стана ясно - няма. Не е ясно не само кога ще има, а дали изобщо ще има.

Още в края на 2020 г., когато в парламента бе предложена поредната отсрочка за изготвянето на ОУП, Клуб Z поиска справка от МРРБ колко общини нямат планове. Тогава тя показа следното: 144 общини имаха влезли в сила ОУП, а останалите 121 - или близо половината от всички общини в България, нямаха или бяха в процедури по изработване - на различен етап на възлагане, изработване и съгласуване. Oт черноморските общини у нас с общ устройствен план могат да се похвалят само Бургас, Варна, Созопол, Приморско и Балчик.

Общините, които все още нямат одобрени ОУП, посочват като основни причини за забавянето обжалването на процедурите за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки, забавянето при набавянето на необходимите за изработването на ОУП изходни данни и при осъществяването на съгласувателните процедури по реда на Закона за културното наследство, Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Както и COVID-19.

Във фокуса

Царево отдавна е във фокуса на общественото внимание като общината, на чиято територия се намират едни от най-китните селца с малки плажове - все още недостигнала урбанистичните размери на места като курорта Слънчев бряг, слял се вече с Равда и Несебър. Периодично прокуратурата обявява, че проверява различни казуси, станали обект на медийни публикации, като например решението на общината да одобри 32 подробни устройствени плана - прелюдия към застрояване, за местността "Поляните", попадаща в границите на Природен парк "Странджа". Казусът придоби популярност като "от местността "Поляните" - в квартал "Поляните".

Проверяваше се (уж) и къщата на столичен архитект - пак на "Поляните". 

Скандал имаше и след обявеното намерение на общината да даде за застрояване терен в Синеморец, отреден за спорт.

Скандал имаше и с опитите за строителство при плаж "Силистар".

След серия публикации в Клуб Z ДНСК наложи забрана за доизграждането на хотела при "Бутамята", станал известен като "хотел-три вили".

Изсечена за курорт бе и горичка при "Арапя", като при "Арапя" сега се оформя и нов казус - как оранжерия за аспержи, артишок и пащърнак (по документи) се превръща в зона за рекреация.

Все така неразрешен остава и въпросът с екоплаж "Корал" и дюните, попаднали в частни ръце, и още много други случаи.

Междувременно, пак строителният контрол, наложи забрана за строителство в Синеморец - заради изливането на фекални води в морето и все така неосъществената пречиствателна станция - докато проблемът не бъде решен.