Нито ден без ръководствата на оръжейните дружества от преди и след Корнелия Нинова да не се "обстрелват" едни други с писма, позиции, медийни участия и 24 август не прави изключение. Първо шефовете на ВМЗ Сопот, назначени от бившата вицепремиерка и икономическа министърка, се заканиха да съдят и да дадат на прокурор принципала си - сегашният министър Никола Стоянов, апропо - уволнен от Нинова като директор на Вазовските машиностроителни заводи. А днес в канонадата се включиха и от "Кинтекс", пак на Нинова - и срещу министъра, и срещу бившия директор, също уволнен от нея - Александър Михайлов. Поводът сега са едни поръчани, но "изчезнали" изделия.

Както е известно, служебният министър твърди, че държавните оръжейни дружества са водени умишлено към фалит от хората на БСП лидерката, като заподозря опит за приватизация. Нинова смени всички ръководни кадри, и в търговеца "Кинтекс", и в производителя ВМЗ, а в последния си ден като министър - дори в Научно- изследователския технологичен институт - НИТИ-Казанлък. Първи си отиде Михайлов, който оттогава насам не спира да вади инфорация за съмнителни сделки в мандата на Нинова, в т. ч.с офшорка от Дубай, заради което ДАНС влезе в "Кинтекс" преди седмица. После бе уволнен Стоянов, който Румен Радев направи служебен министър, а накрая и директорът на НИТИ - Делян Начев (като вписването се оспорваше) - и двамата заменени с партийни функционери - Иван Иванов, бивш областен управител на София област от БСП, и Румяна Друмева, бивш председател на Общинския съвет в Казанлък от БСП.

Работата на Никола Стоянов сега пък е непрекъснато саботирана от принципала на военно-промишления комплекс - Държавната консолидационна компания (ДКК), начело на която е Смиляна Нитова, пак кадър на социалистическата партия, сега и първа в листата за предстоящия парламентарен вот - в Хасково.

Поводът за днешната "поредна футболна драма" са нови твърдения на Александър Михайлов отпреди няколко дни - че частни фирми пререждат "Кинтекс" за стока от ВМЗ Сопот, като неустойката, която държавният търговец дължи, възлиза на 200 000 лв. на месец. По думите му през януари тази година "Кинтекс" възлага на ВМЗ поръчка за артилерийски боеприпаси и заплаща съответния аванс. Преди да бъде уволнен от Нинова, директорът на предприятието инж. Иван Гецов потвърждава предсрочна доставка още през юли и съобщава, че към 9 февруари част от количествата вече са произведени.

"От юни обаче, по разпореждане на Корнелия Нинова, в завода е назначен неизвестният за никой в бранша и без един ден опит в производствено предприятие – Иван Иванов. От този момент нещата се преобръщат и постоянно 1-2 частни фирми изпреварват "Кинтекс" и всички други клиенти на завода при получаването на продукция, въпреки че техните поръчки са направени месеци по-късно. Произведеното количество снаряди, за което се пише в писмото от 9 февруари, мистериозно изчезва!", твърди Михайлов.

И допуска: "Логично изниква въпросът защо се случва всичко това? Отговорът е много ясен – защото в момента има огромно търсене на пазара точно за тези артилерийски изстрели, които се ползват интензивно в боевете в Украйна. Поръчките за тези стоки са толкова много, че само срокът за доставка има значение за клиента, защото по време на война, боеприпаси се купуват "на всяка цена" в прекия и преносен смисъл на този израз. Така частни фирми, които пререждат "Кинтекс" в последните 2 месеца, генерират големи печалби, а държавният търговец е на ръба да изпадне в просрочие, да плаща неустойки и дори да се компрометира пред традиционен негов клиент."

Кой дължи обяснение

Провокирани от твърденията на бившия шеф на оръжейното търговско дружество във фейсбук профила му, днес оттам са се почувствали длъжни да отговорят. В прессъобщение до медиите. Оттам разказват как са посетили завода в Сопот и "ВМЗ представи значително количество готова продукция предназначена за "Кинтекс". От едното ръководство на Нинова изказват благодарности на другото ръководство на Нинова, че сроковете по сделката щели да бъдат спазени.

Но допълват:

"Изключително обезпокоителна е предоставената от ВМЗ информация, че в периода от 24.04.2022г. до 03.06.2022г., по времето, когато председател на Съвета на директорите на ВМЗ е служебният министър на икономиката и индустрията г-н Никола Стоянов, от ВМЗ-Сопот предоставят на частна фирма 20 000 броя изделия, предназначени по договора с държавната компания "Кинтекс". Това илюстрира един порочен модел и практика, според които държавно дружество e оперирало в полза на частни интереси, вместо в интерес на държавата".

Което идва да каже, че "изчезнали" изделия имало - но от времето на сегашния министър, докат е бил начело на оръжейния завод.

По-нататък от "Кинтекс" отправят въпроси към Никола Стоянов, които следват едно скорошно интервю на Нинова, в което тя говори за връзки между Михайлов и Стоянов, като замесено бе и името на санкционирания по "Магнитски" бивш зам.-министър на икономиката на ГЕРБ Александър Манолев, както и бившата министърка Даниела Везиева, която била покровителствала фирма на Манолев.

- На кой бивш заместник-министър на икономиката, санкциониран по закона "Магнитски", е бил подчинен в Министерството на икономиката? 

- Дали Александър Михайлов не е заемал ръководна длъжност във фирмата, собственост в момента на бащата на същият бивш заместник-министър на икономиката, след уволнението си от "Кинтекс" през 2018г.?, пишат от държавното търговско дружество.

'Крайно обезпокоени сме от безпринципните и реваншистки уволнения на съвета на директорите на "Кинтекс" и ВМЗ, както и от новите назначения на хора на ръководни позиции, които никога не са се занимавали с търговия на оръжие през живота си, нямат опит в бранша и са непознати за българския военно-промишлен комплекс", пишат назначените от соцлидерката кадри.

А отговорът на Михайлов не закъсня. В отворено писмо, и поименно: