Украинските власти съобщиха, че са се споразумели с Русия за създаване на хуманитарен коридор за евакуация на мирни граждани от обсадения пристанищен град Мариупол, първото подобно споразумение от събота, съобщи Франс прес, като цитира украинската вицепремиерка Ирина Верешчук.

"Успяхме да постигнем предварително споразумение (с руснаците) за хуманитарен коридор за жени, деца и възрастни хора", уточни Верешчук в Телеграм. Коридорът ще води към южния град Запорожие.

Украйна се надява да изпрати 90 автобуса в Мариупол, за да евакуира около 6000 жени, деца и възрастни хора, съобщи по телевизията кметът на града Вадим Бойченко, цитиран от Ройтерс.  Според него в града остават около 100 000 мирни граждани и десетки хиляди са загинали при руската обсада.

Общо 300 000 украинци са били евакуирани по хуманитарни коридори от началото на войната на 24 февруари, по данни на украинските власти.

Зеленски: Има два начина за деблокиране на Мариупол - военен и дипломатически

Има два начина за деблокиране на Мариупол: военен и дипломатически. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Първият е сериозна тежка помощ с оръжие, на което ние и те (украинските военни в Мариупол) разчитаме. И заедно можем да отблокираме Мариупол. Засега нямаме достатъчно техника. Вторият начин е дипломатически. Русия обаче не е съгласна. Без значение с какви публични сигнали излязат, да кажат, че са "готови за размяна", или както казаха - "топката е в нашето поле", те не знаят на какво играят. Или обратното - продължават да играят. Ние сме готови за различни формати на обмен на нашите хора за руски хора, руските войници, които са изоставили, оставените трупове и оставените ранени. Ние сме готови да приемем нашите хора, както военни, така и цивилни, в обмен от всякакъв формат", изтъкна той, цитиран от "Гордон".

Президентът отбеляза, че Украйна постоянно дава на Русия предложения за работата на хуманитарните коридори и някои от тях работят. Десетки хиляди души успяха да напуснат Мариупол в посока към територия, контролирана от Киев.

"Трябва да призная, че няколко хиляди души повярваха на руските окупатори и отидоха в окупираните части на нашата държава и Русия. И трябва да констатирам трагедията: ние не знаем съдбата на тези хиляди цивилни… Не знам кога ще успеем да деблокираме Мариупол. Казвам ви открито: всички момчета в Мариупол - всички искат нашата победа. Искат отблокиране. Никой от тях няма да се предаде на врага. Това е вътрешното им усещане. Те са си такива - отвътре", добави той.