Заради тецове системни нарушители на екологичното законодателство, България от износител на ток може да се превърне във вносител, загубвайки 30% от мощностите си след прекратяване на дерогацията за Маришкия басейн и евентуалното затваряне на централи. 

За това предупредиха днес служебните министри на енергетиката и на околната среда Росен Христов и Росица Карамфилова на пресконференция, посветена на последствията от установеното преди няколко дни в пъти над нормите замърсяване в Димитровград заради малкия ТЕЦ "Марица 3". Както и системното замърсяване от свързания с Христо Ковачки ТЕЦ "Брикел".

Както е известно, в петък срещу събота проверка на регионалната екоинспекция установи изпускане на неорганизирани емисии от "Марица 3" и поиска временно преустановяване на работата на централата. Регистрирани са били 8 превишения на нормите за серен диоксид за 12 часа в Димитровград. В събота сме достигнали прага на средноденонощните норми, посочи днес министърката. 

Срещу България в момента има две наказателни процедури за качеството на атмосферния въздух  - едната е свързана с нарушаване на нормите на серен диоксид, а другата - с фини прахови частици, припомни Карамфилова и допълни, че в момента страната ни е в активна съдебна фаза и ни чакат огромни санкции, ако не се справим с проблема.

По думите й имало устойчива тенденция към намаляване на нормите на серен диоксид и предстояло да покажем на публично заседание на Европейския съд какви мерки сме предприели. Ситуацията с ТЕЦ 3 обаче можела да се отрази дълготрайно - има риск за дерогациите в Маришкия басейн, съдът може да постанови и намаляване на мощностите, дори има риск от затваряне на централи, изброи служебната екоминистърка.

"Тези системни нарушения представляват огромен риск за цялата икономика на страната. Сега имаме дерогация въглищните мощности да работят при определени екологични параметри.

В рамките на това имаме превишаване на средночасовите норми. От 24 в момента сме на 23. Още две нарушения и дерогацията може да бъде отменена и това да доведе до затваряне на всички мощности в страната. И можем от нетен износител на електроенергия да станем вносител", предупреди и Христов. 

Христов не отговори директно на въпроса може ли да се стигне до режим на тока при най-мрачния сценарий. Посочи само: "Над 3000 мегавата е мощността на централите в Маришкия басейн. Има опасност страната да загуби 30% от мощностите си, а десетки хиляди да останат без работа, ако се преустанови работата на централите".

"ТЕЦ 3 ще остане затворен, за да спасим енергетиката на страната" - посочи в заключение.

Христов заяви, че заради нарушения затворен е и "Брикел", но Карамфилова бързо го прекъсна, за да го опровергае: "Брикел" работи. Екоминистърката обаче е възложила ежедневни проверки на място, като е командировала служители от РИОСВ от цялата страна, т.е. проверяващите не са само от Стара Загора (за да не бъдат заподозрени във връзки със собственика и "затваряне на очите").

"Марица 3" намалява мощностите в рамките на временното затваряне за 48 часа - докато не влезе в нормите.

"Никой от нас няма желание да затваря големи горивни инсталации. Но има комплексни разрешителни и в момента, в който не изпълнява нормите, до привеждане в съответстве няма да работи и ще търпи санкции. Този проблем не е само екологичен, а и енергиен, здравословен, социален и финансов. Не сме показали устойчиви мерки и не сме постигнали резултати", констатира министърката.

Припомняме, че бившият екоминистър Борислав Сандов спря през юли работата на "Брикел", след като се установи, че надвишението с прахови частици в Гълъбово е между 20 и 30 пъти. Затварянето бе предшествано от провека на място, където Сандов бе посрещнат от охранители на теца и недопуснат да влезе.

На 4 август обаче Административният съд в Стара Загора спря обаче предварителното изпълнение на заповедта за принудително затваряне, решение потвърдено малко по-късно и от Върховният административен съд.