След като по-рано тази година Владимир Путин направи възможно разширяването на НАТО с включване на Финландия и Швеция, сега е напът да направи и доскоро немислимото.

Малко след като руският президент обяви анексирането на четири украински области, Володимир Зеленски отговори със заявка за съкратена процедура за приемане в НАТО.

Това, разбира се, няма да е лесна процедура, тъй като се изисква съгласието на всички страни членки на Алианса. Това бе потвърдено в изявление на шефа на военния съюз Йенс Столтенберг - подкрепа сега, приемане на по-късен етап (евентуално).

Едно е сигурно - ходът на Зеленски може да се окаже разменна монета при евентуални преговори. Не е изненада, че Путин за първи път открито заговори за такива днес.

А веднага последваха европейска и американска реакции. САЩ наложениха нов кръг санкции срещу над 1000 души и юридически лица, свързани с Русия. По-рано Джо Байдън заяви, че няма да признае анексираните райони.

ЕС заяви, че категорично отхвърля и осъжда анексията на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.

Още нещо важно от Брюксел - Съветът на ЕС се споразумя за доброволно намаляване с 10 на сто на бруто потреблението на ток в страните членки и задължителна цел за намаляване с 5 на сто на потреблението в пиковите часове.

Днес бе последният ден на предизборната кампания. Социологическите агенции не казаха нищо ново - преднина за ГЕРБ пред ПП от около 9 на сто (усреднено). Шест партии влизат в следващия парламент почти сигурно. Още две са около чертата.