Българската евродепутатка Ева Майдел обвини ЕС в разногласия и разминаване между думи и дела по повод вноса на руски горива.

Това стана на дебат в Европейския парламент в Брюксел, посветен на REPowerEU – стратегията на ЕС за независимост от руските горива, и солидарността и енергийната сигурност в Съюза. Разисквано бе и спирането на газа за България и Полша от страна на „Газпром“.

„Държави в ЕС всъщност продължават да купуват руски газ, така както прави българското правителство. Други искат изключение от ембаргото за петрол, отново както българското правителство. Трети казват, че ще наложат вето на тези санкции, отново както прави българското правителство. А пък други просто плащат, а някои от тях плащат в рубли“, каза Майдел.

Това според депутатката от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) става в момента, в който ЕС иска да спре притока на пари към Русия.

„Затова се питам къде са нашите ценности днес, къде е нашият избор. Ние, европейците, и нашите правителства е време да правим само това, което говорим,. И да говорим само това, което смятаме да правим“, допълни Майдел.

Необходима е диверсификация, а не замяна на една зависимост с друга, е мнението на Цветелина Пенкова от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Тя призова и за европейска солидарност към двете засегнати страни.

„Имаме нужда от инфраструктура. В годините назад сме изпуснали възможността да изградим устойчива газопреносна система. Интерконекторът между България и Гърция все още не е завършен и ние трябва бързо да поправим тази грешка. Европейската солидарност отново ще е ключова за преодоляването и на тази криза. Страните със запазени количества по тръбопроводите ще трябва да покажат солидарност и да помагат на държави като България, чийто основни доставки в момента са прекъснати“, каза Пенкова.

По думите й възможностите на България да залага на възобновяемата енергия са ограничени и затова трябва да заложим на ядрената енергия.

Искра Михайлова от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) обяви спирането на газа за България и Полша за част от руската агресия в Украйна и доказателство за измеренията на вражеските действия срещу Европа.

Една от мерките, които двете засегнати държави трябва да предприемат, е да разгледат възможностите за добив на газ в националните им граници. Това трябва да стане с подкрепата на Европейската комисия, смята Михайлова.

Енергийно самоубийство, илюзия за независимост и нужда от мир

„Войната не трябва да е опит за енергийно самоубийство на Европа“, даяви от трибуната социалистът Иво Христов.

Той изтъкна, че ЕС първо е обявил отказ от руския газ, а сега търси начин да заобиколи собствените си декларации. А България търпи загуби за това, че се придържа към европейската стратегия.

„Енергийната независимост е илюзия. Ние заменяме една зависимост с друга. Обричаме икономиките си на скъпи суровини. Нужен ни е мир, конкурентни цени, надеждни доставчици и съюзна политика за купуването на газ“, каза бившият вачалвик на кабинета на президента Румен Радев.

Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) изрази безпокойство от факта, че в рамките на REPowerEU страните членки ще пренасочат от Механизма за възстановяване и устойчивост общо 30 милиарда евро от кохезионните фондове и още 8 милиарда от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). Това според него ще застраши сериозно тези политики, по които сдосега са финансирани редица инициативи. 

„Необходима е политическа реакция“

Съпартиецът му Радан Кънев обяви за грешка свързването на дебата за REPowerEU с този за спирането на газа за България и Полша.

„REPowerEU е добра инициатива, но е средносрочна и не дава непосредствени решения. Обратно – стирането на газа е агресивна, груба мярка на режима в Кремъл, която изисква незабавна, и то политическа реакция. Защото става дума за политическа мярка“, каза той.

Според Кънев правителствата в София и Варшава са се справили добре, най-вече с подкрепата на съседните държави. Така и не е имало обаче политическа реакция на Комисията отвъд думите. Затова днес е трябвало да има дебат по тази тема, тъй като вече са заплашени още Финландия, Чехия, Словакия и други европейски страни.

„Спирането на газовите доставки за България и Полша показва, че Русия не е търговски партньор, на когото може да се разчита. Време е да се предприеме дълго отлаганото развитие на свързващата енергопреносна мрежа в ЕС. Възможно е вносът на руски газ да бъде заменен изцяло, като едновременно се намали потреблението и се повиши местното производство на биогаз и водород“, изтъкна еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон.

Тя обаче предупреди, че това не може да стане за една нощ.