Всички, които отхвърлят протегнатата ръка на мъдрия държавник Бойко Борисов, са нарцистични психопати и самовлюбени радикали, които отказват да приемат реалността. Така биха могли да се обобщят накратко обвиненията към "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които очевидно не са съгласни дори да седнат на една маса с ГЕРБ.

Глашатаите на Борисов се опитват да сведат всичко до някаква лична омраза към него. И угоднически да го обслужат, като обяснят, че не той е виновен за безкрайната  политическа криза и задаващите се поредни избори.

Напротив - Борисов е този, който отказва да приеме реалността. Подобно на Владимир Путин лидерът на ГЕРБ се опитва да върне историята назад.

Путин иска големите държави отново да имат право да се разпореждат с по-малките. А Борисов се надява отново всички да се прехласват по евроатлантическия целофан и да забравят за евразийското изпражнение, увито в него - ако се позовем една от най-известните фрази, произнесени от тримандатния ни премиер по време на дългогодишното му управление.

ГЕРБ беше естествено развитие напред, след управленията на НДСВ и тройната коалиция. Факт е, че партията на Бойко Борисов, докато беше във властта, допринесе за развитието на България и това няма как да бъде отречено. След три мандата във властта обаче ГЕРБ в този си вид вече е част от миналото.

Когато политици и общественици заявяват, че Борисов трябва да си ходи, това не е намеса във вътрешните дела на ГЕРБ или фиксация върху личността на бившия премиер. Това е просто констатация за една политическа необходимост, която е назряла отдавна.

"Борисов трябва да си ходи" означава "ГЕРБ трябва да се промени". И ГЕРБ наистина трябва да се промени, ако иска да има политическо бъдеще. Това, дето е увито в целофана, да стане бонбон, ако е възможно.

Дори най-върлите опоненти на Борисов не могат да отрекат, че той има сериозен политически усет. Или поне имаше. Вероятно самият Борисов знае, че ГЕРБ се нуждае от промяна, която минава през неговото оттегляне. Но оттегляне не само на думи, а реално.

Ако пък не го знае, значи е загубил политическия си усет. Това не е невъзможно след три мандата във властта. Тя влия зле и на най-добрите политици. Те започват да приемат желаното за реално.

Какво трябва да промени ГЕРБ? Кое е онова, което олицетворява Борисов и което е неприемливо? Най-общо казано, докато бяха на власт от ГЕРБ бяха евроатлантици, ама не съвсем.

За три мандата те така и не намериха политическа воля да работят за върховенство на закона по европейски образец. А това е една от основните евроатлантически ценности. НАТО е следствие, то е военна организация, създадена да брани демократичните държави, в които има върховенство на закона. Да си член на НАТО и да нямаш върховенство на закона си е на гол тумбак - чифте пищови.

Какво значи "моделът ГЕРБ-ДПС", няма такъв модел? Това се чува често от политиците на ГЕРБ. Такъв модел обаче има. И той много мирише изпод лъскавия евроатлантически целофан.

Това е моделът, според който прокуратурата работи не в полза на обществения интерес, а в полза на определени политически кръгове  - ГЕРБ-ДПС - и свързаните с тях "обръчи от фирми".

Това е моделът, според който, за да имаш успешен бизнес, най-важното е не колко работиш и колко си предприемчив, а как си се ситуирал в актуалната политическа обстановка

Това  моделът, според който бизнесмените стават такива чрез "усмивки" от политиците. Това е моделът, според който корупцията е правило, а не изключение.

От ГЕРБ всячески се стараеха да не променят нищо в този модел, докато бяха на власт. И продължиха да го бранят яростно, когато излязоха в опозиция. С активната подкрепа на ДПС, разбира се.

Така, че модел има, независимо какво казват или не казват от двете партии. Достатъчно е да се проследи политическото им поведение, което е доста синхронизирано по определени теми. Например - кръгова отбрана около Иван Гешев.

Факт е, че ГЕРБ допринесе много за развитието на България, що се отнася до инфраструктурата. Въпросът обаче е дали построеното нямаше да е и повече, и по-качествено, и по-евтино за данъкоплатците, ако в България имаше истинско върховенство на закона.

На този въпрос герберите и до днес избягват да отговорят. Заемат позата на щрауса и очакват, че всичко просто някак си ще им се размине и ще бъде по старому.

Кучетата ще лаят, керванът ще си върви. Целофанът ще си блести, съдържанието му ще си вони.

Против този модел обаче имаше упорити протести. Тези протести не успяха на излъчат свое политическо представителство, което да е достатъчно силно да поеме властта.

Но успяха да свалят ГЕРБ от власт. Ето защо връщането на власт на партията в този ѝ вид би било стопиране и дори връщане назад на общественото развитие.

Реалността е, че в страната има 600 хил. избиратели, достатъчно мобилизирани да направят ГЕРБ първа политическа сила. И милиони други, които не искат ГЕРБ повече да управлява.

Реалността е, че когато имаш 67 депутати, не е достатъчно да си първа политическа сила. Трябва и да си приемлив партньор за коалиция. А ГЕРБ не е и отказва да бъде.

В ГЕРБ не бяха върли евроатлантици не само във вътрешната си политика, но и във външната. Борисов се извини публично на Путин за това, че не сме направили "Южен поток", след което му построи "Балкански поток" с пари на българските данъкоплатци.

Путин вече вилнееше в Крим. Но Борисов продължаваше да обяснява, че в Черно море трябва да има само платноходки.

Опонентите на Борисов са тези, които са наясно с реалността. Наясно са, че дори да жертват своите политически кариери , като станат ортаци с дявола, това няма да разреши политическата криза, а ще я задълбочи.

И тъй като ГЕРБ наистина все още е фактор, който не може да бъде заобиколен, то излизането от кризата зависи особено много от тази партия. Какво трябва да направи тя:

Борисов да заяви публично, че Иван Гешев трябва да подаде оставка. Разделението на властите не отменя правото на политиците да отправят политически послания;

В предстоящия избор на членове на ВСС от парламента ГЕРБ да подкрепи кандидати, които доказано не са част от цацарогешевското статукво. И при следващ вот за отстраняване на главния прокурор ще гласуват "за";

ГЕРБ да подкрепи промени в Конституцията, които да наложат институционален контрол над всевластния и безотговорен главен прокурор. Но да ги подкрепя докрай. Не като миналия път - само на първо четене, а после да се отметне.

И край. Политическа криза повече няма да има. Гарантирано от ГЕРБ!