Окръжната прокуратура във Велико Търново е пропуснала да разкрие дори пред съда имената на баретите, които са участвали в трагичната акция в Лясковец, в която бе убит командосът Емил Шарков. Днес от Окръжния съд във Велико Търново съобщиха, че са върнали на прокуратурата обвинителния акт срещу Петко Петков, който уби Шарков и рани трима негови колеги на 14 март, пише "Правен свят".

От съда обясняват, че причина да върнат делото са допуснати по време на разследването процесуални нарушения, свързани с прилагането на разпоредбите от Закона за защита на класифицираната информация.

От съобщение на държавното обвинение обаче стана ясно и какво е констатираното нарушение. В обвинителния акт прокуратурата е посочила само инициалите на пострадалите служители на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). От становището на прокуратурата личи, че според тях това не е нарушение.

"Според законовите разпоредби в Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) и според становище на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) самоличността на служителите от СОБТ съставлява класифицирана информация  - "държавна тайна".  С оглед запазване на законовите разпоредби ОП – В. Търново е посочила в обвинителния акт единствено инициалите на служителите от СОБТ", се казва в съобщението.

От друга страна прокуратурата няма нужда да крие информацията от съда, който ще гледа конкретното дело, защото всеки съдия има достъп до класифицирана информация на принципа "необходимо да се знае", напомня "Правен свят".

Петко Петков бе обвинен, след като на 14 март м.г. жилището му беше щурмувано от барети, а той отвърна с яростна стрелба. Според обвинението престъплението е извършено по хулигански подбуди и от него са настъпили общественоопасни последици. Обвинителният акт беше внесен в съда малко преди Коледа.