Допреди няколко години IoT беше една странна и нова концепция за един свръхсвързан и леко фантастичен свят, в който сензори навсякъде отчитат и събират данни за всичко - наполовина утопично, наполовина антиутопия. Реалността е малко по-скромна, но и много по-позитивна, виждаме вече във Видин.

Най-малката по брой жители българска община започна амбициозен проект в две от ключовите си дейности в грижа за видинчани - сметосъбирането и паркирането. Как да се справим с боклука и местата за автомобилите са някои от на пръв поглед най-аналоговите, досадни, но и съществени проблеми в големия град.

Могат ли да се дигитализират подобни услуги? Да, но не е достатъчно да имаш интернет и няколко хиляди сензора. Най-същественото всъщност е да имаш експертен партньор.

На помощ на община Видин идва А1 – компанията, освен един от най-популярните телекомуникационни оператори у нас, има и сериозни позиции в сферата на IoT услугите. 

Смартконтейнери - по-лесно, по-екологично

1796 умни контейнера са в самия Видин, а 99 са разпределени в няколко населени места в общината.

Какво им е умното? Добрата новина е, че не е нужно да има всякакви свръхмодерни сензори в един контейнер, за да събира той важна информация. Важно е само да се знае колко е пълен.

Това позволява на облачния софтуер да измисли по-добри и по-ефективни маршрути на сметосъбиращите камиони. Вместо те да правят дълги обиколки, за да съберат няколко по-празни контейнера, те са винаги в оптималния момент там, където системата е най-натоварена. Системата позволява лесно да се установи и открие и преместен контейнер. 

Това значи по-малко боклуци около контейнерите и по-чиста градска среда, по-малко километри за големите сметосъбиращи камиони, които вече имат оптимизирани курсове, и съответно по-чист въздух за видинчани и спестени разходи от общината.

"Важно е да подчертаем, че това, което изглежда лесно отстрани, всъщност е продукт на много работа. IoT решенията в рамките на проект с мащабите на този във Видин изискват комбинация от специфични знания на специалистите, оборудване, с което да работят и свързаност. Това е постижимо за компании като А1, които разполагат с необходимата комбинация от тези фактори", обяснява Малинка Кръстева, регионален мениджър за Враца, Видин и Монтана в направление „Корпоративни продажби“ на А1 България.

Синя зона без хартия, без обикаляне

Доскоро във Видин паркирането в центъра беше болезнено преживяване, особено за гостите на града. В някои дни да намериш човек от общината, който да ти продаде хартиен билет, е почти невъзможно.

Сега това става с СМС като в големите градове в страната, има дори възможността да се ползва машина, както в някои европейски столици.

Това улеснява гражданите, спестява им време и главоболия, и води до ръст на събираемостта за общината. По-точно цели 50% ръст за 900-те паркоместа в центъра. Времето за търсене на паркомясто пък намалява с до 43%.

От това следва и спадане на трафика в града и по-малко замърсяване на въздуха. Разбира се, имало е и малко време за адаптация.

"Не са възниквали съществени трудности за шофьорите, след като въведохме системата. Единствено в първия месец се налагаше да се насочват към автоматите за заплащане на паркомясто част от по-възрастните шофьори, някои от които срещаха трудности да изпратят правилно изписан SMS", обяснява Кръстева. "От това, което клиентите от общинската администрация споделят, а и личните ми впечатления от шофиране във Видин, в момента е създаден ред и движението в града е значително подобрено."

Примерът на Видин е само началото в предстоящото развитие на IoT технологиите за една по-добра градска среда. Това не е първият, нито последният град в страната, който си партнира с А1 в търсене на дигитално решение за някои от ключовите проблеми на града. Но е поредно доказателство, че макар и все още сравнително млада, IoT технологията не е недостъпна за българската реалност, и подобни проекти са първа стъпка към футуристичните градове на бъдещето.