Гръцки евродепутат заяви днес, че за Европа ще е по-евтино да опрости стотици милиарди евро дълг на страната му, отколкото да я изхвърли от еврозоната. На пресконференция в Европарламента в Страсбург крайнолевият Димитриос Пападимулис каза, че ЕЦБ трябва да изкупи по-голямата част от 238 милиарда евро спасителни заеми, които Гърция получи от еврозоната и МВФ от 2010 година насам.

Партията на Пападимулис СИРИЗА (съкращение от Коалиция на радикалната левица) ще победи на насрочените на 25 януари предсрочни избори според сондажите. Тя иска да прекрати програмите за финансова строгост, наложени от ЕС и МВФ на Гърция в замяна на финансовата помощ, които сочи като главна причина за петте години рецесия, близо 25-те процента безработица.

"Нашата програма е канцелиране на основната част от дълга, мислим, че такова решение е в интерес на Гърция и на еврозоната", каза Пападимулис.

По думите му парите на европейските данъкоплатци не са спасили от фалит Гърция, а европейските банки, които са я кредитирали. 

"На нас ни бяха дадени пари, за да платим предишните си дългове, така че те спасиха германски и френски банки", заяви той.

Международните кредитори опростиха на Гърция 100 милиарда евро от общо 350 милиардния й дълг през 2011 година. Освен това тя получи два спасителни кредитни пакета от общо 238 милиарда евро от основаните по време на кризата спасителни инструменти на ЕС. Това са пари, които другите държави от еврозоната заеха от финансовите пазари, за да спасят Гърция от фалит, а еврото от разпад.

"Ако тези заеми бъдат купени и заменени с други заеми от ЕЦБ, това няма да коства нищо на европейския данъкоплатец", каза Пападимулис. "Гръцкият дълг не е устойчив при 180 на сто от БВП и това е в резултат на разрушителната програма за бюджетна строгост".

Той добави, че за еврозоната и ЕС ще е по-евтино да опростят още дълг на Гърция, отколкото да я оставят да обяви неплатежоспособност, да излезе от еврозоната и да не плати нищо. Ако страна от еврозоната я напусне, тя не може да остане членка на ЕС според неговите договори.

"Ако няма европейски юг, Германия няма да има къде да изнася стоките си", каза Пападимулис. 

Германската канцлерка Ангела Меркел коментира миналия декември, че еврото днес може да устои на гръцко напускане, тъй 19-членната зона е по-добре подготвена да посрещне последствията му отколкото преди пет години.