След като преди десетина дена по БНТ бе излъчен филмът на Максим Генчев „Ботев“ се разбра, че през миналото лято на много места в България ученици са били водени под строй, за да видят тази творба на режисьора. Не знам дали родителите са били карани да подписват декларации за информирано съгласие, но се надявам, че не е било използвано полицейско насилие, за да задържат младите зрители в киносалоните.

Сетих се за това, когато преди дни научихме, че родители на деца от столично училище е трябвало да подпишат някаква подобна декларация преди среща на учениците с главния прокурор Иван Гешев. Нямам представа какво е искал да покаже и разкаже Иван Гешев на тази среща, но веднага се сещам за мнението на адв. Михаил Екимджиев:

„От гледна точка на нормалното морално и ценностно развитие на подрастващите, неговото (на Гешев – б.а.) разбиране за правова държава... е по-опасно от банда разпасани педофили“.

През 2015 година италианскияг магистрат Никола Гратери и журналистът Антонио Никасо представиха в София книгата „Бялото злато“. Двамата автори са признати за едни от най-задълбочените познавачи на търговията с кокаин. Тогава в Клуб Z Гратери разказа и за срещите си с ученици и студенти като възможност за превенция както в битката с употребата на наркотици, така и с присъединяването на млади хора към мафиотските структури. Както каза магистратът:

„Добрият анализ показва, че просто не е изгодно да ставаш мафиот. Почти сигурно – кратък живот срещу съмнителни ползи“.

За да разберем какъв е смисълът на тези срещи на магистрата с ученици и студенти, ще е добре накратко да видим каква работа е свършил той през последните 15-20 години. Под негово ръководство са проведени седем големи операции срещу кланове на мафията. Наскоро един журналист направи сметка, че арестуваните са почти 1500; повечето са получили ефективни присъди в рамките на 2-3 години. „Всичките ли искате да ги арестувате?“ – запита журналистът. „Ще опитам“ – бе краткият отговор.

За своята работа Гратери казва:

„Влюбен съм в това, което правя, но ако реша, че не можем да променим нещата – ще правя нещо друго. Вярвам, че заедно с вас, за няколко години ще можем да променим Калабрия“.

Няма да изброявам заглавията на книгите, написани заедно с Антонио Никасо, с които Никола Гратери продължава своята борба с ндрангетата, с наркотрафика, с незаконното забогатяване. Блестящ юрист, магистратът е и завладяващ разказвач.

ВВС определя магистрата като „Враг номер едно за ндрангетата, който ръководи битката срещу организираната престъпност“.

Та на този фон ми се ще да разбера, какво би могъл да разкаже на учениците главният прокурор Иван Гешев?! За делото КТБ, за шумните арести, които толково пъти вече завършват с присъди за обезщетения срещу прокуратурата? Или за последната „бомба“, свързана с Nexo, банката за криптовалута, която никога не е била банка? Една приятелска подсказка към съветниците на главния прокурор: не вкарвайте в програмата му сложни мисловни конструкции, с участието на исторически личности. Както Керенски стана Каренин, така Кромуел може да стане Карлсон от покрива, а Жана д`Арк – Пипи дългото чорапче. И това вече ще е директен атентат срещу образованието.