Датско-шведският политик Расмус Палудан, който скара Швеция и Турция, като изгори Коран пред турското посолство в Стокхолм на 21 януари (събота), бил подпомогнат от шведския журналист Чанг Фрик, който в миналото е работил с филиал на руската пропагандна медия RT.

Във вторник Палудан обясни пред шведския вестник Dagens Nyheter, че изгарянето на Корана не е била негова идея. Той твърди, че предложението да пътува до Швеция и да изгори свещената книга на мюсюлманите е дошло именно от Фрик.

"Негова беше идеята да се изгори Коранът пред турското посолство".

Палудан посочва, че е получил помощ от Фрик и със заплащането на таксата, необходима да се разреши провеждането на демонстрацията. Политикът добавя, че Фрик гарантирал да покрие всякакви финансови щети в резултат на протеста.

Моментът на изгарянето е особено значим, тъй като настъпи шест дни преди планирано посещение на министъра на отбраната на Швеция Пал Йонсон в Анкара, на което щеше да бъде обсъждано присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО. По-рано президентът Реджеп Ердоган настоя двете скандинавски държави да екстрадират в Турция 130 "терористи" (предимно кюрдски бойци), ако искат парламентът да одобри кандидатурите им. След "пърформанса" на Палудан пред турското посолство посещението на Йонсон бе отменено, като Анкара заплаши Швеция, че "ако продължава така, никога няма да бъде приета в НАТО". 

Фрик потвърждава пред Dagens Nyheter, че е платил въпросната такса, но отказва да поеме отговорност за влошаването на отношенията между Турция и Швеция.

"Ако аз, заплащайки 320 крони (малко над 50 лв.) административна такса на полицията, саботирах кандидатурата, тя вероятно поначало е била в много нестабилна позиция", казва той пред шведската медия.

Пред таблоида Expressen Фрик подчертава, че не е знаел предварително за намерението на Палудан да изгори Корана. По думите на журналиста той се опитал да "намекне" на политика да направи нещо друго. Фрик искал протестът да бъде "против Турция, не да дразни мюсюлманите". 

39-годишният Фрик е главен редактор на изданието Nyheter Idag. Шведските демократи, с които журналистът има връзки (водещ е на онлайн канала им Riks) се дистанцираха от демонстрацията. Скандалът дори предизвикал разделение вътре в партията, твърди Dagens Nyheter.

В миналото Фрик е работил като журналист на свободна практика за Ruptly - дъщерно дружество на руския пропаганден канал Russia Today (RT). В текст, публикуван през 2014 г., Фрик казва следното:

"Аз също съм фрийлансър на филиала на RT - Ruptly. Ние купуваме видеоклипове от тях. Може да се каже, че си сътрудничим малко", пише той, цитиран от финландската медия Helsingin Sanomat.

Руската независима медия The Insider разказва, че Фрик е направил няколко пътувания до Москва в миналото и е гостувал в програми на руските пропагандни предавания. На 25 януари медията публикува разговор с журналиста, в който той уверява, че не е работил с RT от 2014 г. насам и че оттогава коренно се е променило отношението му спрямо Русия.

Социалните мрежи обаче са на друго мнение - там може да откриете снимки на Фрик през последните 9 години, които показват, че анексирането на Крим не е изменило топлите чувства на журналиста към Русия и особено към президента Путин. В една от своите публикации в "Туитър" Фрик се е заснел как участва в руско предаване и уверява последователите си в платформата, че изборите в Русия са "прозрачни".

В интервю за статия на НЙТ през 2019 г., изследваща възхода на крайния национализъм по света, Фрик шеговито се определя като "руски шпионин". Той обяснява, че приятелката му е рускиня и размахва рубли пред лицето на журналиста. 

"Ето го истинският ми шеф. Това е Путин".

Дали дългата ръка на Русия пряко е въздействала за "застудяване" на отношенията между Анкара и Стокхолм, или може да се търси вина у независимите действия на невзрачен "полезен идиот" - оставаме на читателя да прецени.