Марсоходът Perseverance приключи ключова задача, съобщи НАСА - поставянето на първо депо с проби на друга планета.

Роувърът работи по това от 10 седмици. "Депото" не е сграда или кутия, а просто 10 титаниеви тръби с дължина 18,6 см, пълни с проби от марсиански скали и прах, събирани от него през последните две години - откакто е на Червената планета. Те са поставени в открито парче земя на повърхността.

Първата тръба бе поставена през декември, десетата - преди ден. Съдържанието им е същото, като пробите, които самият марсоход носи със себе си. Те са резерва - един комплект, който да бъде взет от друга мисия до Марс. Очаква се, ако има нужда, през 2030 г. нов роувър да пристигне на Червената планета, да намери пробите - чието местоположение е внимателно картографирано - и да ги изпрати с ракета към Земята.

Защо е нужно това? Perseverance събира по две проби от всяко място, което взема, именно за да остави резерва в това депо. Половината от тях се преглеждат от самия робот, но той няма уредите за анализ, с които разполагаме на Земята. И по всяка вероятност никога няма да се върне при нас.

За какво са ни пробите? Най-вече - за да се открият доказателства за живот на Марс в далечното минало. Хипотезите за такъв са налице от десетилетия, но реалните данни в тяхна подкрепа са малко.

Разбира се, мисията на Perseverance не приключва - сега е на път към най-високата част на кратера Йерихон, където ще изследва още камъни.