Индустриалният план за Зеления пакт ще бъде отговорът на ЕС на американския Закон за намаляване на инфлацията.

Това обяви в Страсбург председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя говори пред Европейския парламент на дебат за заключенията за срещата на върха на ЕС през декември 2022 г.

Планът ще се основава на 4 стълба.

1. Скорост и достъп. Европа трябва да създаде регулационна среда, която да позволи ускорено създаване на индустрия с чисти технологии. За да се случи това, ЕС ще предложи Законодателен акт за индустрия без емисии. Той ще следва модела на Законодателния акт за чиповете. Специално внимание ще бъде отделено на ускореното издаване на разрешителни за обекти за производство на чисти технологии;

2. Засилване на инвестициите и финансирането на производството на чисти технологии. Ще бъде предложено временно приспособяване на правилата за държавната помощ с цел ускоряване и опростяване, например чрез данъчни облекчения. Същевременно обаче трябва да бъдат съхранени равните условия за бизнеса.  

Още през септември 2022 г. Фон дер Лайен предложи създаването на Европейски суверенен фонд. ЕС ще осигури подкрепа там, където тя е най-необходима. Главен гръбнак в това начинание трябва да бъде Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), изтъкна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който също участва в дебата.

3. Уменията. Производството на батерии ще се нуждае от 800 000 квалифирани работници до 2025 г. Това е огромна цифра. Затова ЕС дава старт на Европейската академия за батерии. Също така до 2030 г. в ЕС трябва да има 1 милион работници в сферата на слънчевата енергия – двойно повече, отколкото днес. Това е възможност за създаване на нови работни места и ще бъде абсолютен приоритет през 2023 г., която е Година на уменията;

4. Търговията. Необходими са стабилни и устойчиви вериги за доставки, което има връзка с търговията. ЕС ще се стреми към сключване на търговски споразумения с Чили, Мексико, Нова Зеландия и Австралия. И ще се постарае да постигне напредък с Индия и Индонезия, както и с подписването на споразумение с Меркосур – южноамериканския общ пазар.