Напрежението около и в Народния театър "Иван Вазов" остава въпреки че с напускането на пиарката Велислава Кръстева се очакваше да се върви към някакво разрешение на скандала. Директорът на театъра Васил Василев обаче реши и да уволни дисциплинарно главния режисьор Александър Морфов, а тази новина предизвика множествено негативни реакции. Тази вечер ще има и протест от 17,30 часа пред Народния театър, утре в 14 ч. пред Министерството на културата.

Ръководството на театъра: Морфов не намери диалог, търсеше конфронтация

"През последните четири месеца Народният театър "Иван Вазов" бе подложен на системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти."

"След дълъг период на изчакване и опити конфликтът да бъде вътрешно урегулиран, което не даде резултат поради външни провокации, възстановяването на нормалната творческа среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред. Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата длъжност ръководител отдел „Връзки с обществеността“. Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен театър „Иван Вазов".

Това се казва в официално изявление до медиите днес, публикувано на сайта на театъра.

От него става ясно още, че "Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция. За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство".

В съобщението се добавя, че Морфов освобождава длъжността "главен режисьор", но е подписал "договори, касаещи творческите му ангажименти към Народен театър „Иван Вазов“, свързани с възстановените негови постановки на спектаклите „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“, които остават част от репертоара на театъра".

Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народен театър "Иван Вазов", се уточнява още.

Актьори и режисьори настояват за пълна ревизия

Това каза по бТВ в сряда сутрин актьорът Валери Йорданов. "Според мен Александър Морфов беше арогантно уволнен", каза още Йорданов.

Директорът на театъра Васил Василев е направил опит през устройствния план да премахне длъжностите и на пиар, и на главен режисьор, на министъра на културата е върнал документа за корекции. И тогава Василев направо е уволнил Морфов, обясни актьорът как той вижда развоя на събитията в Народния театър. 

"Г-жа Кръстева обаче си е подала оставката , доколкото разбирам, и ще продължи сполучливо да изпълнява задълженията си в парламента към определена политическа партия", каза той.

Служебният министър на културата разбрал от медиите за тази развръзка Според него случващото се в НТ "Иван Вазов" е огледално на случващото се в държавата. Йорданов недоумява, защо е невъзможно ресорният министър да изиска от директора на театъра отчет "за дарения, за фирми, за раздадени допълнителни пари". Според него министърът изисква такива отчети, но не ги получава.

Самият той по-рано беше съобщил, че при уволнение на Морфов смята да напусне. Вчера потвърди това си намерение. Днес каза, че отива да обсъди този въпрос с адвокатите си.

"Може пък да поостана малко, за да има партизани в тази гора", каза още той. 

"Снощи имах моноспектакъл. След него с мен се свързаха много хора, които ми казаха, че се организират различни събития в подкрепа на Александър Морфов и други техни любими режисьори. Днес в 17:30 часа пред Народен театър, а утре в 14:00 часа пред Министерство на културата ще има протест. Искаме да се направи пълна ревизия на този театър – не само във финансов, но и в творчески план", каза още Валери Йорданов.

Запис, на който Василев заплашва Морфов?

В и без това наситената с взаимни обиди и обвинения ситуация се появи поредният запис (след онзи с Евгени Будинов, на когото Морфов обяснява не съвсем любезно защо го маха от "Хъшове", а актьорът активист на ГЕРБ се присети да се оплаква около половин година по-късно, при това с разпространен непълнен запис). Във Фрог нюз е пуснат разговор, в който се предполага, че участват директорът на театъра и Морфов.

"Оправи си нещата в Плевен и тогава ще говорим", казва Василев. И ще: "Те ще те потърсят".

А режисьорът отговаря, че няма представа за какво говори той.

И още реакции

Уволнението на Морфов предизвика вълна от негативни реакции в публичното пространство.

Да се намеси министърът

"Уволнението на Александър Морфов е срамно ограничаване на свободата на изразяване на българските артисти. Никой директор, без значение с какви политически протекции се ползва, не може да мачка, унижава и уволнява свои служители, само защото не са съгласни с неговото управление и имат собствено мнение!

Морфов е един от най-добрите български режисьори, признат както на национално, така и на световно ниво, и мястото му е точно в Народния театър.

Настояваме министърът на културата да се намеси и да защити свободата в изкуството, като гарантира връщането на Александър Морфов в Народния театър."

Това поиска във фейсбук Мая Манолова.

"Няма смислено оправдание за уволнението от Народния театър на талант като Александър Морфов, нито пък за назначаването на политическото лице Велислава Кръстева в него без тя да има нещо общо с театралното изкуство", смята Стефан Тафров.

Политически ботуш

"Дисциплинарното уволнение на Морфов от Народния театър не е просто скандално, то е безпрецедентен политически ботуш срещу свободата на всички ни.

Защото културата е един от стълбовете на тази свобода. Най-висшата.

Да, творците, лудите гении, много талантливите хора, често, дори почти винаги, имат тежки характери и безпощаден език. И това не е случайно. Това е част от същото онова нещо, което ги прави толкова добри в това, което създават.

Непримиримостта за мислене и действия в граници.

Ако някой не разбира характеропатия на гениалните в изкуството е този, който трябва да напусне, а не да ги управлява", смята Кремена Кунева.

Балансът е нарушен

"Пиарка да напусне театър, цитирайки "Еклисиаст", е като работник по чистотата да напусне общината, цитирайки Омар Хайам - радваш се, че го знае, но не виждаш причина да го цитира. Иначе ако напускането на Велислава Кръстева е за баланс на дисциплинарното уволнение на Александър Морфов - балансът е нарушен. За един Морфов трябва да напуснат десет Велислави Кръстеви. Дано Найден Тодоров не допусне елиминирането му", реагира анализаторът Явор Сидеров.

Мутри в Народния театър. Не съм очаквал

"Мутри в Народния театър... Баш мутри. Началници-мутри.

ТОВА никога не съм очаквал. Мутри навсякъде, но в театъра? Що дирят там? Какво там може да бъде откраднато? Защо не си стоят във футбола?

Мутри в ТЕАТЪРА, пичове. Утре ще са в зала България и ще са началници на симфонични оркестри. Ще чупят пръстите на пианисти", написа политологът Евгений Дайнов.

Ситуацията в Народния театър, синтезирана в едно изречение от писателката Веселина Седларска.

"Народният театър без Велислава Кръстева е като налъм без високо токче, но без Александър Морфов е като налъм без каишка."

"Нагло. Безпардонно. Бездушно. Безнаказано"

Кратък, но недвусмислен беше и актьорът и певец Владимир Михайлов.

"Нагло. Безпардонно. Бездушно. Безнаказано"