САЩ и ЕС имат намерение да започнат незабавно преговори за целево споразумение за критичните полезни изкопаеми. Целта е улесняване на изпълнението на изискванията за субсидии в американския Закон за намаляване на инфлацията.

Това се казва в разпространено съвместно изявление на президента на САЩ Джо Байдън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двамата се срещнаха във Вашингтон, където Фон дер Лайен е на посещение.

Споразумението трябва да позволи съответните критични минерали, добивани или преработвани в ЕС, да се зачитат към изискванията за екологично чисти превозни средства според данъчните облекчения, заложени в Закона за намаляване на инфлацията. По този начин двете страни ще задълчочат сътрудничеството си в диверсифицирането на веригите за доставки на критични минерали и батерии.

Така ЕС ще получи еквивалентен статут на американски партньор за свободна търговия. А произведените в Европа компоненти или материали за батерии ще могат да бъдат използвани в електромобили, отговарящи на условията за данъчни облекчения в САЩ, изтъква Ройтерс.

Същевременно Вашингтон и Брюксел ще създадат добре платени работни места и иновационни цикли, които трябва да понижат цените на технологиите за чиста енергия на световните пазари.

Освен това САЩ и ЕС са решени да приключат до октомври преговорите за глобално споразумение за устойчиви стомана и алуминий. То ще осигури жизнеспособ.ност на индустриите от двете страни на Атлантика и ще насърчи производството и търговията със стомана с ниско съдържание на въглерод и с алуминий.

Америка и Европа остават единни дв стремежа си да прекратят войната на Русия в Украйна, заявяват двамата лидери. След началото на агресията САЩ и Европейската комисия започнаха ново партньорство за бързо намаляване на зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива и ускоряване на нейния зелен преход. Това партньорство постигна повече от поставените цели и увеличи повече от два пъти доставките на втечнен газ от САЩ за Стария континент. Двете страни ще продължат да работят заедно за диверсифициране на енергоизточниците и и намаляване на потреблението на енергия.

САЩ и ЕС предприемат допълнителни стъпки, насочени срещу заинтересовани лица от трети страни, с цел спиране на доставките за руската военна машина от която и да било част на света.