На пръв поглед днес президентът Румен Радев влезе в синхрон с реториката на БСП - подхващайки тезата, че в българските учебници има "деструктивни влияния", и заяви, че ако такива са налице, държавата ще се намеси. 

Звучи, сякаш държавният глава да удря едно рамо на Корнелия Нинова с нейния истеричен "джендър" референдум, изникнал от нищото, след който левицата откри учебник по биология (издаван и продаван от години), в който се признава за - шок и ужас - съществуването на хомосексуални хора.

Разбира се, президентът не поясни какви са точно тези "деструктивни влияния" - по някои теми той все още е внимателен и се стреми да представя някакъв поне привидно евроатлантически вид в публичната среда.

Радев обаче разви и друга хипотеза за българската образователна политика - не в неговата юрисдикция, поне засега - която е далеч по-плашеща.

Според него когато става дума за "историческа памет" и "национална идентичност", казуси, фундаментални за държавността, тогава държавата със сигурност трябва да се намеси. Как?

"Трябва да се помисли за въвеждане на един учебник по предмет, особено за литература, история и география."

И тази гениална мисъл - да няма никаква конкуренция в създаването на учебниците, а те да се пишат, не просто одобряват, от държавата - се споделя от БСП. Но нито Радев, нито умиращата левица са първоизточникът. Той е на около 2000 километра на североизток, в един бункер.

Путин и неговите образователни реформи

Още миналата година руският диктатор призова за разработването на единен, единствен учебник по история.

"Не може в едни учебници да пишем за Сталинградската битка по един начин, а в други по друг начин. Мненията по този въпрос може да са различни, но стандартът трябва да бъде един."

Буквално дни преди тази идея стана ясно, че "специалната военна операция" ще се появи като тема в държавните изпити по история в Русия. Т.е. децата ще бъдат изпитвани доколко са назубрили руската версия за случващото се в Украйна.

Както се случва в подобни режими, образователната администрация бързо се захвана да изпълни решенията на самодържеца. Веднага бяха създадени работни групи за нови учебници по история за 5-и и 6-и клас, а до края на този месец се очакват и нови издания за гимназистите.

Да създадеш своя, единствена версия на историята и да я наложиш със сила винаги е било любим метод на диктаторите - и тези с подобни амбиции - за контрол на обществото. В крайна сметка, както ни разказа Оруел преди близо 80 години, който контролира миналото, контролира и бъдещето. А тези, които искат тази сила, трябва винаги първо да сграбчат настоящото.

Любопитно е, че държавният ни глава включва и географията в своите авторитарни планове. Какво ли знаме ще се вее над Крим в учебника на Радев?