Европейската комисия ще отпусне още 100 милиона евро в помощ на земеделците от Източна Европа, чиято продукция залежава заради вноса на по-евтино украинско зърно, съобщи нейната говорителка днес.

"Сега подготвяме втори пакет за финансова подкрепа от 100 милиона евро", каза говорителката Дана Спинанц  на редовния обеден брифинг на Комисията.

Досега тя е предоставила един помощен пакет от 56 милиона евро за най-засегнатите производители на зърно.

Председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен е отговорила днес на писмо на министър-председателите на Полша, Румъния, Словакия, Унгария и България, които настояваха за мерки за излизане от ситуацията.

Фон дер Лайен е казала е, че е информирана за положението с вноса на някои украински земеделски продукти и че за решаването на проблема трябва "общ европейски подход".

Европейският съюз е преди всичко митнически съюз и единен пазар и тяхното управление е от изключителната компетентност на съюза, а не на националните правителства, припомни Комисията.

Неофициално от Комисията казват, че се очаква помощта да бъде официално одобрена съвсем скоро. Вероятно още на следващото заседание на групата по "Земеделие и рибарство". Парите ще дойдат от т.нар. "земеделски фонд". Все пак помощите трябва да бъдат одобрени не само от ЕК, но и от всички страни-членки на блока. Не е ясно какво ще се случи, ако някоя от тези страни блокира предложението. 

Освен новата финансова помощ Комисията подготвя и защитни мерки за европейските производители - "съгласно приложимите правила за определени видове зърнени храни - пшеница, царевица, слънчогледово и рапицово семе", каза Спинанц. Тя не уточни веднага какви ще бъдат тези мерки.

На трето място Комисията започва разследване за нарушаване на правилата на вътрешния пазар на ЕС, що се отнася до други чувствителни продукти, каза говорителката.

Изпълнителният зам.-председател на Комисията Валдис Домбровскис се очаква по-късно днес да обсъди тези предложения с министрите на земеделието на петте засегнати държави членки и на Украйна, каза Спинанц.

"Ние сме ангажирани от една страна да подкрепяме Украйна да изнася своите продукти, включително земеделските си продукти, защото това е важна линия на живота за украинската икономика; ние сме ангажирани да доведем тези продукти до световните пазари, където те са търсени, за да адресираме безпокойствата, свързани със сигурността на изхранването и сме напълно ангажирани да подкрепяме нашите земеделци", каза говорителката.

ЕС внася безмитно украинско зърно съгласно приет по-рано свой регламент като част от политическата и икономическата подкрепа за Украйна. Напрежение в цитираните държави членки възникна, защото част от количествата украинско зърно останаха в тях, вместо да преминат транзитно към други части на света, подбивайки местните цени. Тези страни членки се оплакаха, че украинското зърно не винаги отговаря на фитосанитарните норми на съюза.

Румънски предложения

Ограничение на вноса на зърно от Украйна за определен период, мониторинг на транзита и разделянето на потоците в пристанище Констанца предлага изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на царевица от Румъния Алина Крецу, предаде БТА.

Попитана какъв трябва да е резултатът от днешната среща на румънския министър на земеделието и развитието на селските райони Петре Дая с украинския му колега Микола Солски тя отговори:

“Трябва да приключим поне с резултатите, обявени от нашите колеги от Полша. Снощи получих информация, че и  от България подготвят подобно предложение, а именно ограничаване на вноса. Това може да стане под различни форми - временна забрана, ограничение за определен период. Що се отнася до транзита, той трябва да става при изключително, изключително строги условия”.

Крецу обясни в интервю за румънската телевизия "Прима", че това означава много ясен мониторинг на потока от входа до изхода на страната и разделяне на потоците в пристанище Констанца. 

“Можем да дадем конкретен пример, четна седмица, нечетна седмица, кога ще циркулират украински камиони, кога румънски и разделяне на различни начини за влизане в пристанището. Това е осъществимо, въпреки че знаем, че там има частни оператори, но сме убедени, че ако има желание от страна на румънската държава, всичко може да се направи", обясни Алина Крецу. 

Тя допълни, че финансовата помощ от Европейската комисия е важна, но не е единствената мярка, която се очаква.