Общинските съветници на ГЕРБ в Пловдив решиха да замажат правната каша, която сами сътвориха с решението за Пловдивския панаир и след като два пъти бламираха заседанията, на които това трябваше да се случи и те се проваляха заради липса на кворум, днес сами инициираха заседание. То идва, след като късно снощи стана ясно, че е спряно вписването в Търговския регистър на апорта на варненските акции, инициирано от местния бизнесмен Георги Гергов, за да получи пълния контрол над Панаира.

От партията на Бойко Борисов не признават да има проблем. Но все пак, спорното решение, прието на последното заседание на ОбС в края на 2022 г., трябвало да се промени преди финалната фаза на съдебния процес по случая.

За какво става въппрос? На 20 декември м.г. бе приет правен абсурд. На него се очакваше общинарите да приемат блокиращо решение, идентично на това от 24 ноември, върху решенията на свиканото спешно от Гергов преди това общо събрание на акционерите. Случи се друго - Николай Радев (БСП) предложи изменението на точка втора, подкрепено от БСП, ДПС, БЗНС и ключовото - отметналата точно в този момент се от публичните си ангажименти за защита на Панаира от Гергов група на ГЕРБ. Така общинският съвет не даде съгласие за апорта на акциите на Община Варна в "Пълдин Туринвест", но пък упълномощи представителя на общината да подкрепи същия този апорт на общото събрание на акционерите. И за капак бе възложено в точка трета на кмета Здравко Димитров да атакува решението за апорта в съда. Т.е. точка втора "се бие" с останалите две и е коренно различна от точка втора в предходното решение на ОбС, която постановяваше представителят на общината Ясен Михайлов да не подкрепя апорта.

На последвалото свикване от Гергов на общото събрание, Михайлов се оказа объркан как да гласува като волята на Съвета е, че не одобрява апорта, но същият този Съвет го задължава да даде съгласие.

Именно това решение местните парламентаристи от "Демократична България" искаха да бъде ревизирано в точка втора и инициираха заседания на 3 и 9 януари тази година, както стана ясно - бламирани от колегите им от ГЕРБ и БСП. Покрай сагата, която продължава с години, но е в пик от няколко месеца насам, лидерката на социалистите Корнелия Нинова се отрече от общинските съветници от червената листа в Пловдив, поставили се в услуга на Гергов. От ГЕРБ обаче неколкократно опитаха да обяснят, че проблем няма, защото ОбС е изразил волята си в точка първа, въпреки наличието на изключващата я на практика точка втора. И се оправдаха, че провалят заседанията заради присъствието на пловдивски депутати, противници на "скритата приватизация" на Панаира - било предизборна кампания. Посочваха още, че всичко е в ръцете на съда.

От изказване на лидера на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев пред БНР тази сутрин стана ясно и че кметът Здравко Димитров (ГЕРБ) все пак е внесъл искова молба, спазвайки волята на общинския съвет (в точка трета). Пояснението е важно, тъй като от дни общинари и депутати от "Демократична България" го призоваваха да обжалва решенията на общото събрание, а Димитров бе в неизвестност. Депутатът Ивайло Мирчев дори публикува SMS-ите, които е изпращал на кмета, останали без отговор.

Днес Тотев обяви как от ГЕРБ били прави, знаели си, че вписването няма да бъде разрешено именно заради точка първа. Но за всеки случай решението на ОбС от декември трябвало да се ревизира.

Тотев допусна Община Пловдив да откупи акциите на Община Варна, което обаче би струвало 16,3 милиона лева. Допусна също така, че е възможно да поиска помощ от държавата, която да разпореди сумата с постановление на Министерския съвет.

Сагата датира от близо 20 години години. Гергов вече държи 50,3% от капитала на "Пълдин туринвест". Община Варна има 28,9 на сто, като още през 2016 г. варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на държавата. По предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ) обаче общинският съвет взе решение в края на миналата година да прехвърли своите акции в "Пълдин туринвест". Т.е. "Пълдин" би следвало да придобие контрола на панаира с дял от 79,2% - срещу което част от пловдивските общинари сега се противопоставят. Ситуацията днес е предшествана от поредица съдебни битки, извънредни свиквания на общото събрание от Гергов, извънредни реакции на пловдивския общински съвет, спиране на вписванията и пр.

Парламентът създаде Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на „Международен панаир Пловдив“ АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, чрез действия на централната власт и на местните власти в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам. За председател на комисията бе избран Румен Йончев от "Български възход". Другият кандидат бе Йордан Иванов ("Демократична България"), но неговата кандидатура бе отхвърлена от депутатите.