Всеволод Ченцов е посланик на Украйна в ЕС от 2021 г. Той бе специален гост в Деня на отворените врати в Съвета на ЕС в Брюксел, организиран от шведското председателство. Клуб Z разговаря с дипломата на руски език.

- Ваше превъзходителство, как гледате на проявите в Съвета на ЕС и отношението към украинците?

- Като цяло то е много положително и винаги е било такова. Но след като Русия нападна страната ни, несъмнено усещаме грандиозна подкрепа, взаимно разбирателство, солидарност с Украйна. Най-важното е, че хората много ясно разбират кой е агресорът и кой е жертвата, каква е причината за тази война. Това е империалистическа война и Кремъл преследва много ясни интереси.

Мисля, че при такава подкрепа имаме всички шансове да победим, при това да победим в широкия смисъл на думата. Защото въпросът не е само в териториалната цялост, нашата независимост като държава, а просто за съществуването ни като нация, за перспективите ни да се развиваме като европейска страна, да станем член на ЕС. Украинците, които сега са под защита и намериха подслон при различни семейства, се държат като европейци. И хората разбират, че няма защо да се страхуват от Украйна. За ЕС това е само плюс и само ще я подсили.

Надявам се когато победим и войната свърши, Украйна да се превърне в Меката на туризма за европейците. Защото имаме какво да покажем и да дадем на Европа - индустрия, селско стопанство, наука. Тази война, колкото и парадоксално да звучи, разкри Украйна на европейците. И обратно - украинците започнаха да разбират по-добре накъде се стремим и какво представлява ЕС.

- Българите като цяло нямат толкова силно изразена проукраинска позиция като доста други европейци, например балтийските страни. Има дори и една парламентарна партия, която открито застава на страната на Русия. Какво бихте им казали?

- Бих искал да кажа на българите да не се плашат. На първо място, да не се боят от истината, да не се боят да отворят очите си, да не се боят да мислят, да разбират какво наистина се случва. И да си помислят какво би се случило, ако Кремъл победи в тази война. Искат ли да живеят така, както в момента живеят руснаците, искат ли да бъдат подлагани на арести, репресии, искат ли стандартът им на живот да пада непрекъснато, искат ли техните съседи да се страхуват от тях, искат ли да погребват децата и мъжете си? Нека просто сами си зададат въпроса какви ценности носи днес Русия. Ценности в кавички.

- Като посланик на Украйна в ЕС как обяснявате на украинците какво означава присъединяването към него?

- Обяснявам, че ЕС днес е най-успешният в историята интеграционен проект и в момента това е най-мощната трансформираща сила - като обществено развитие, за укрепване на институциите, създаване на благоприятна бизнес среда, реформиране на съдебната система. Според мен, тези неща днес също са актуални и за България и много страни, защото процесът на реформи по принцип е непрекъснат. Една страна не трябва да стои на едно и също място, тя трябва да се движи.

Страните членки на ЕС се обединяват и споделят помежду си най-добрите си изобретения и опит. Защото всички сме различни - някой може да пее хубаво, друг пък да пази добре улиците. И когато хората се обединяват, те се учат един от друг и се стремят към най-доброто, а не към най-лошото. Това ни прави по-силни.

- Вероятно знаете, че България е сред страните, които не са много склонни да въоръжават Украйна. Дори президентът Радев каза, че боеприпасите, които се произвеждат у нас, няма да бъдат изнасяни за Украйна. Какво е вашето послание към него и към управляващите?

- Посланието ми е много просто. Мисля, че е в интерес на всички страни членки на ЕС, и не само сега, да помогнат на Украйна, на нашите въоръжени сили и на народа ни да защитят себе си и Европа. Изборът е много лесен - или да се помогне на Украйна и да се постигне победа заедно с нея, или след това да изпращаш войниците си на фронта. Защото това не е шега, Русия е агресор и днес никой не може да ви каже къде е готова да спре.