Конституционният съд образува дело по искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на текст от решението за изменение на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата, както и процедурата за избор от Народното събрание.

Това съобщават от съда на сайта си, предава БТА.

Докладчик по делото е съдия Янаки Стоилов.

Вчера президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради избора на Народното събрание на изпълняващ правомощията председател на Сметната палата. В документа Радев иска  да бъде обявена за противоконституционна част от решение на Народното събрание от 7 юли по въпроса, с което за председател се назначава Горица Кожарева. А именно с решение на КС на поста бе възстановен незаконно отстранения в началото на годината председател Цветан Цветков.

Както е известно, Цветков бе отстранен през януари от миналия парламент, адхок, без мотиви, от мнозинството от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход". ПП и ДБ сезираха Конституционния съд, като заподозряха и че зад акцията срещу Цветков прозират одитите за любимите на управлениетот на ГЕРБ "Монтажи", "Автомагистрали", ББР.

КС се произнесе на 22 юни като възстанови Цветков на поста. Председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ), който има контрол над публикациите в Държавен вестник обаче, забави обнародването с цели две седмици. Въпреки това този понеделник Цветков трябваше да се върне в кабинета си в Палатата. Но миналия петък (7 юли) ГЕРБ предложи "по терлици", а ПП-ДБ безропотно подкрепи, председател да остане заместничката Горица Кожарева. Тя набързо издаде заповед за недопускането на Цветков до сградата и така на 11 юли сутринта, пред тв камерите, той бе отпратен. Закани се да потърси правата си в съда, а вчера президентът Румен Радев атакува казуса пред Конституционния съд.

Президентът намира в действията на народните представители нарушение на принципа за законност и на принципа за независимост на Сметната палата. Според държавния глава като поставя под заплаха независимия статут на Сметната палата, парламентарното мнозинство уронва принципа за правовата държава и също така подкопава и демократичния характер на управлението, защото препятства налагането на отговорност и отчетност над актовете на правителството - посочиха от "Дондуков" 2.

Всичко това се развива на фона на пришпорения от ГЕРБ избор на нов състав на палатата. Мандатът на стария (в т.ч. на Кожарева) е изтекъл, като днес стана ясно, че партията номинира за председател бившия парламентарен шеф Димитър Главчев. Тази седмица стартира процедурата и за двамата заместници.